Tidigare okänd gasattack i Syrien bekräftad

Saringas användes vid en flygräd i norra Syrien redan fem dagar före den uppmärksammade attacken i Khan Sheikhun i april, enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Ett 50-tal människor skadades i attacken mot staden al-Lataminah.

4 oktober 2017 15:52

Enligt OPCW-chefen Ahmet Uzumcu har prover tagits från jord, metallföremål och kläder efter attacken i al-Lataminah den 30 mars.

Resultatet bevisar förekomsten av sarin. Vi vet inte mycket om händelsen. 50 människor rapporterades skadade. Det finns inga rapporter om dödade, säger han.

Andra källor talar om ett 70-tal skadade, som drabbades av andningsbesvär och muskelspasmer.

FN:s utredare för krigsbrott har sagt sig ha bevis för att den syriska regimen låg bakom attacken i Khan Sheikhun där över 80 människor, varav mer än 30 barn, dödades. Syrien förnekar anklagelsen.

Också al-Lataminah hölls vid tidpunkten för attacken av styrkor som är motståndare till den syriska regimen.

Enligt Ahmet Uzumcu är det "oroande" att den förbjudna gasen använts redan före attacken mot Khan Sheikhun den 4 april.

Tidigare troddes den gasattacken ha varit den första i Syrien sedan de dödliga gasanfallen i och kring huvudstaden Damaskus i augusti 2013, då hundratals människor dödades.

Fakta: Saringas

Sarin är en lättflyktig nervgas med den kemiska beteckningen isopropylmetylfluorofosfonat. Gasen utvecklades av Tyskland under andra världskriget men togs då aldrig i bruk.

Namnet sarin kommer av upptäckarna Schrader, Ambros, Rüdiger och van der Linde.

Gasen är extremt giftig. Den drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Följden blir kramper, andnöd och kvävning. En enda droppe sarin kan döda en människa om inte motmedel snabbt sätts in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP