Syrlig ekoglass i topp

Gräddig glass och choklad i all ära – i årets stora glasstest är det är en citronsyrlig isglass som kammar hem flest poäng.

14 maj 2019 08:17

Vårens nyheter i glassboxen består av en mix av allt från klassiska pinnar med chokladtäcke och en nostalgiväckande päronglass till flera isiga varianter. Trenden med kex och kakor i glassen fortsätter även i år med Magnums vita choklad- och kakdröm och Ben & Jerrys jordnötspuck. Förvisso goda glassar, tycker panelen men de får i år stå tillbaka för mer läskande varianter och spännande smakkombinationer.

Isglassen skördar stora framgångar, två av tre i topp är just isglassar och bäst av alla tycker panelen att Solero organic juicy lemon är. Till utseendet ser den inte så speciell ut, men när testdeltagarna sätter tänderna i den får den stående ovationer från nästan samtliga – barn som vuxna. Bakom ett lager av citronisglass gömmer sig en citronfyllning som påminner om lemon curd.

En oväntad och sur citronsmak som balanserades upp av fyllningen inuti, är omdömet från en av glasstestarna.

Mer laktosfritt

Ännu mer förvånande är att en lakritsdränkt båt kniper andraplatsen. Lakrits brukar ofta dela människor i två läger och sällan gå hem hos barn.

Jättegod, tycker Nora, 7 år, och många andra instämmer.

För dem som är känsliga för laktos finns flera sorter att välja på i årets utbud. Från Hemglass hittar vi den chokladtäckta jordgubbsglassen Mega hit och Sia Glass har sin Kola sandwich. Att miljöpåverkan är en viktig aspekt för konsumenter i dag är något som också glasstillverkarna börjat snappa upp. Vinnarglassen marknadsförs som både ekologisk, vegansk och lokalproducerad.

Så gjorde vi

En panel bestående av åtta personer, både barn och vuxna, har testat årets glassnyheter. Tio glassar från de fyra leverantörerna GB Glace, Triumf Glass, Hemglass och Sia Glass har bedömts utifrån smak, form och konsistens. Glassarna har betygsatts mellan 1 och 5, där 5 är bäst.


Leverantörer

Gb.se

Hemglass.se

Siaglass.se

Triumfglass.se


1. Solero Organic Juicy Lemon – GB

Betyg: 4,1

Kommentar: Bäst i test.

Cirkapris: 15 kr

Beskrivning: Citronfyllning som omsluts av ett lager citronfruktis. Ekologisk, vegansk och lokalproducerad.

Omdöme: Det här är en riktig fullpoängare. Syrligheten och fyllningen uppskattas av såväl barn som vuxna. Den är god, fräsch och inte för söt.


2. Kärleksbåten – Hemglass

Betyg: 4

Kommentar: Lyckad kombo.

Cirkapris: 14 kr

Beskrivning: Hallonglass med kärna av lakrits och lakritstäcke.

Omdöme: En rosa båt landar på andra plats. Lakritsälskarna jublar och smakkombinationen med hallon får tummen upp. ”Nästintill perfekt, men kexet kunde ha varit lite tjockare”, lyder ett omdöme.


3. Hux Flux – Triumf

Betyg: 3,7

Kommentar: En klassiker.

Cirkapris: 15 kr

Beskrivning: Isglass med smak av mango, ananas och apelsin.

Omdöme: En fräsch och läskande sommarglass som går hem hos de flesta. ”Mild smak på ett positivt sätt” och ”supergod” är några av omdömen. Någon tycker däremot att den är för blek och intetsägande.


4. Magnum White Chocolate and Cookies – GB

Betyg: 3,6

Kommentar: En kakdröm.

Cirkapris: 24 kr

Beskrivning: Ett lager av vit choklad med kexbitar och glass med chokladsås-swirl och smak av kex.

Omdöme: Den här hybriden mellan glass och kaka får stabila fyror från en övervägande del av panelen och godkänt av alla. Väldigt god och extra plus för ”crunchigheten”.


5. Mega Hit Jordgubb Laktosfri – Hemglass

Betyg: 3,4

Kommentar: Vattendelare.

Cirkapris: 16 kr

Beskrivning: Laktosfri jordgubbsglass med ripplad jordgubbssylt och chokladöverdrag.

Omdöme: En pinnglass i klassisk tappning som splittrar panelen. Den går bäst hem hos barnen, men även där råder delade meningar. Jättegod tycker några, medan andra tycker att den är trist och smakar för lite.


6. Choco Nut – Triumf

Betyg: 3,3

Kommentar: 88:an-kopia.

Cirkapris: 21 kr

Beskrivning: Mjölkchokladgräddglass doppad i kakao och hasselnötter.

Omdöme: Att denna glass är snarlik GB:s 88:an går inte att ta miste på. God smak tycker flera, men några anmärker på att det är väl mycket nötter.


7. Unicorn – Sia

Betyg: 3,3

Kommentar: Svårbedömd smak.

Cirkapris: 21 kr

Beskrivning: Gräddglass med blåbär- och hallonsmak och hallonrippel.

Omdöme: Panelen har lite svårt att sätta fingret på smaken. "Supergod och smälter i munnen", tycker vissa. "Smakar artificiellt och jag vet inte vad", noterar andra.


8. Ben & Jerry’s slices on the dough – GB

Betyg: 3,1

Kommentar: Svåräten.

Cirkapris: 27 kr

Beskrivning: Kolaglass med chokladkexswirls, jordnötssmör och chokladkexchunks med överdrag med chokladsmak.

Omdöme: ”Jättejättegod, jag älskar jordnötssmörssmaken”, lyder några av hyllningarna, medan andra tycker att den har för tung smak. Många anmärker också på att det inte finns något att hålla i och därför blir kladdigt.


9. Kola Sandwich Laktosfri – Sia

Betyg: 2,9

Kommentar: Vuxensmak.

Cirkapris: 21 kr

Beskrivning: Laktosfri gräddglass med kolasmak, kolasås och chokladkex.

Omdöme: Den här kolasmakande sandwichen uppskattas av den äldre delen av panelen, men bland barnen blir den ingen större favorit, majoriteten ger den tummen ner.


10. Bamse – GB

Betyg: 2,4

Kommentar: Nostalgitripp.

Cirkapris: 13 kr

Beskrivning: Lokalproducerad gräddglass med smak av päron som doppats i kakao.

Omdöme: Den billigaste glassen i testet väcker nostalgiska barndomsminnen till liv hos de vuxna som ger den relativt höga poäng. Barnen är dock inte lika lättimponerade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Forsell/TT