Unicef hävdar barns rätt till skola

Unicef är kritiskt till migrationsminister Morgan Johanssons (S) uttalande om att barn till EU-migranter inte ska få gå i svensk skola. Förvånande att ministern tar ställning mot barns rättigheter, tycker Unicef:s programchef.

23 maj 2015 12:08

Morgan Johansson sade i SVT i går att skolgången för barnen till EU-migranter är en fråga för barnens hemländer. Det sänder fel signaler att EU-migranters barn ska få gå i svensk skola, anser han.

Men Unicef är mycket kritiskt till uttalandet.

Det är förvånande att migrationsministern går ut och tar ställning mot barns rättigheter, säger Christina Heilborn, programchef på Unicef.

Barnens rätt till utbildning är överställd andra intressen som stater kan ha, förklarar hon.

Barnkonventionen är tydlig med att barn har samma rättigheter, oavsett uppehållstillstånd eller inte. Barns rätt till utbildning ska respekteras, säger hon.

Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention, men ännu inte gjort den till svensk lag. Däremot har den nya regeringen uttalat att det är önskvärt att det blir så, och frågan utreds nu. Men om den vore lagstiftning redan nu så skulle rätten till skolgång för EU migranternas barn vara tydlig, förklarar Christina Heilborn.

Egentligen är Sverige bunden av reglerna redan nu, men man ser att de inte får genomslag eftersom den inte är lag ännu, säger Christina Heilborn.

TT har sökt migrationsminister Morgan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!