Stor fara när vindkraftverk skenade

Den hårda vinden fick ett vindkraftverk i Blekinge att skena.

Risken var stor att vingarna skulle slitas av och flyga iväg, men till slut fick man stopp på dem.

2 januari 2015 14:47

Vindkraftverket vid östra Ringvägen vid infarten till Olofström brukar stängas av när vindarna uppnått en viss styrka.

Men den här gången svarade inte mekaniken på fjärrstyrningen och det gick inte att få stopp på rotorbladen.

-Risken var överhängande och vi tog det säkra före det osäkra och spärrade av ett område runtomkring, säger Jonas Pettersson, räddningschef i beredskap, till TT.

Till slut lyckades tekniker från företaget som äger vindkraftverket att via stolpen koppla upp sig på ledningar så att man fick stopp på de skenande vingarna.

-Faran blåstes av och vi kunde häva avspärrningarna, säger Jonas Pettersson.

Stormstyrka

Stormstyrka uppmättes under förmiddagen på flera håll längs Västkusten, exempelvis på Måseskär utanför Orust där vindstyrkan var mer än 25 meter per sekund.

Sedan stormen Svea nått sin västsvenska kulmen vid lunchtid har dock varningsnivån sänkts till klass 1-varning för just västra Sverige.

Ett träd som blåst ner över tågspår i Vallåkra orsakar stopp i tågtrafiken mellan Helsingborg och Teckomatorp. De regionala Pågatågen som trafikerar sträckan omleds via Landskrona och buss ersätter på flera sträckor.

Kontaktledning

Mellan Uddevalla och Herrljunga har en träd rivit ner en kontaktledning och tåg har ställts in. Enligt Trafikverket kommer flera sträckor i Småland att vara stängda för trafik även under lördagen, såsom Nässjö-Hultsfred och Halmstad-Värnamo.

Därtill valde Trafikverket att redan i förväg ställa in tågtrafik på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad och mellan Borås och Varberg. Flera mindre tågsträckor, de flesta i östra Småland, har också varit avstängda. Även färjor mellan Strömstad och norska Sandefjord har ställts in.

Närmare 4 000 abonnenter hos Eon, Fortum och Vattenfall uppges sakna ström. Hårdast drabbade är Eons kunder i Blekinge där över 1400 saknar ström och enligt SMHI är mer vind att vänta, framför allt över Öland och Gotland där varningsklass 2 gäller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!