Det första larmet kom in 10.35, från Handelsbanken Östermalmstorg. Någon kom in och lämnade ett föremål, som personalen uppfattade som en bomb. Därefter skedde samma sak på Nordeas bankkontor på Smålandsgatan.

Områden kring de tre brottsplatserna spärrades av. Även bad- och spa-anläggningen Centralbadet, beläget mellan Holländargatan och Drottninggatan, utrymdes, uppger aftonbladet.se.

Totalt hittades fyra misstänkta föremål i samband med rånet och rånförsöken; ett vardera vid respektive bankkontor, vid växlingskontoret samt i korsningen Holländargatan-Kammakargatan. Två av föremålen har av polisen befunnits som ofarliga, säger Lars Byström till TT vid 14-tiden.

Om de tre händelserna hör ihop är inte fastslaget, men det är väl sannolikt, enligt Lars Byström.

Polisen har hittat ett vapen i närheten av Stadsbiblioteket, där också den övergivna vespan som de som rånade växlingskontoret tros ha använt påträffades. Enligt uppgifter till DN är det ett automatvapen som kan tillhöra rånaren eller rånarna, men det vill polisen inte bekräfta.

Det finns uppgifter om att fler gärningsmän ska ha varit inblandade i rånet men detta kan inte polisen bekräfta.

För några veckor sedan skedde ett liknande rån i Stockholm. Även då gjorde rånarna en avledningsmanöver på en plats (Götgatan på Söder) för att sedan slå till mot ett växlingskontor en bit bort (Gullmarsplan).

Medan rån mot banker och värdetransporter gått ner markant har just rånen mot växlingskontor ökat i år.

TT: Är det inte udda att rånarna slår till mitt i stan där det är mycket folk i rörelse?