Lösning i sikte om gatupojkar

Marocko och Sverige ska nu samarbeta om att skicka tillbaka de hundratals nordafrikanska gatubarn som befinner sig i Sverige, oftast utan asylskäl.

19 januari 2016 14:28
Vi är överens om att vi har ett gemensamt problem att lösa och att vi måste hitta former för att identifiera de här människorna och klara ett återvändande, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT efter att ha träffat talmannen för Marockos parlament, Rachid Talbi Alami.

På gatorna

Runt 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms just nu befinna sig i främst Stockholm och Göteborg, enligt justitiedepartementet. Tonårskillarna lever ett mycket utsatt liv, inte sällan kopplat till kriminalitet och droger. De har sällan asylskäl, men svenska myndigheter har stora problem att skicka tillbaka dem till hemländerna.

I Marockos fall har Anders Ygeman tidigare varit mycket kritisk till att landet inte tar ansvar för att ta emot sina egna medborgare.

Men nu är båda länderna överens om att tillsätta en kommitté för att lösa praktiska problem som identifiering och logistik kring återvändande.

Jag hoppas att vi väldigt snabbt kan få en kommitté på plats, med både representanter från Marocko och Sverige, säger Anders Ygeman.

Västsahara

I fredags meddelade den svenska regeringen att man inte ska erkänna Västsahara, som ockuperas av Marocko. Att Sverige har utrett frågan och att regeringspartierna tidigare varit positiva till ett erkännande har inte setts med blida ögon av Marocko.

Men Anders Ygeman säger att han inte vet om regeringens besked om Västsahara bidragit till att Marocko nu, till skillnad mot tidigare, är villigt att diskutera återvändande för gatupojkarna.

Talmannen underströk speciellt att de här två frågorna är separata, säger Anders Ygeman.

Vill skynda på

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell ser kommittén som ett bra första steg.

Men vi tycker att regeringen bör kräva ett återtagandeavtal, så att Marocko också formellt binder upp sig att ta emot sina medborgare, säger Johan Forssell.
Situationen är väldigt allvarlig, dels far barnen illa, dels hamnar de i kriminalitet. Det är ett stort samhällsproblem. Det brådskar att hitta en lösning.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!