Fyrhjulingar dåliga i besiktning

Mer än hälften av de fyrhjulingar som besiktigades av Bilprovningen ifjol blev underkända. En fjärdedel av fyrhjulingarna var i så dåligt skick att de måste in på efterkontroll. De punkter som orsakade flest anmärkningar var dels halvljuset, och dels saknad varningstriangel.(TT)

9 september 2015 10:47

Mer än hälften av de fyrhjulingar som besiktigades av Bilprovningen ifjol blev underkända. En fjärdedel av fyrhjulingarna var i så dåligt skick att de måste in på efterkontroll.

De punkter som orsakade flest anmärkningar var dels halvljuset, och dels saknad varningstriangel. Men även styrleder, spindelleder och hjullager var ofta i dåligt skick.

Statistiken är den första Bilprovningen tagit fram om fyrhjulingar. Resultatet är nedslående.

De har undermålig kvalitet, jämfört med andra fordon som trafikerar våra vägar, säger Morgan Isacsson, tekniskt sakkunnig på Bilprovningen.

Det är bara mc-registrerade fyrhjulingar som behöver besiktigas. Bilprovningen gjorde cirka 1 300 sådana besiktningar ifjol. Det finns omkring 45 000 mc-registrerade fyrhjulingar, men ungefär hälften är avställda och många är så nya att de inte behöver besiktas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!