Förstärkning kring flyktingboenden

Knivmorden i Västerås är inte politiskt motiverade, enligt polisen.

De två misstänkta bodde på ett asylboende och polisen förstärker nu bevakningen vid förläggningar i regionen av oro för hot mot flyktingar.

11 augusti 2015 14:20
I nuläget finns det inget som tyder på att det finns någon koppling mellan de misstänka och offren, sade vice chefsåklagare Eva Morén på en presskonferens strax efter lunch.

Motivet bakom morden är fortfarande oklart, men polisen betonar att det inte finns några politiska förtecken.

Det är en galen händelse, sade polisens kommenderingschef Per Ågren.

Inga tecken finns heller på att någon annan än de två anhållna männen ska vara inblandade i morden, enligt Morén.

Hon bekräftade att det tillhygge som användes vid attacken var en kniv, och att polisen funnit det misstänkta mordvapnet. Hon vill dock inte gå in på om det är fler än en kniv som använts.

Något ytterligare kan inte sägas om hur det har gått till.

Förstärker vid asylboenden

De två personer som misstänks för morden - en 23-åring, skäligen misstänkt, och en 35-åring misstänkt på sannolika skäl - kommer från Eritrea och bodde på ett asylboende i Arboga. Västmanlandspolisen uppger att man nu förstärker närvaron kring flyktingförläggningar i länet.

Respektive lokalpolisområde har fått i uppgift att vidta de här åtgärderna, att finnas där i trygghetsskapande syfte för alla som finns där, både för de som jobbar och de som bor där, säger Per Ågren till TT.

Polisen har dock inte noterat någon konkret hotbild mot asylboenden, enligt Ågren.

Det är klart att mörka krafter möjligen använder det här på felaktiga sätt. Därför vill vi vara tydliga med att de här personerna är misstänkta och anhållna för mord, men att det inte finns några politiska förtecken som vi kan se, säger Per Ågren.

Opereras igen

Det var vid 13-tiden på måndagen som knivdådet skedde inne på Ikeavaruhuset i Västerås. Två personer - en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son - boende i en by utanför Skellefteå - avled kort efter dådet.

På platsen fanns även den misstänkta 35-åringen, svårt skadad. Mannen vårdades fortfarande under måndagen med livshotande skador och har inte kunnat förhöras. Han opererades på måndagen och en ny operation inleddes strax före lunch i dag, uppger sjukhuset presstjänst.

Polisen vill i nuläget inte gå in på hur 35-åringen skadats.

Det vet vi väl, men det är en uppgift som vi måste reda ut lite bättre innan vi går ut med den, säger polisens kommenderingschef Per Ågren.

Nekar till brott

Den misstänkta 23-åringen greps i samband med att han sprang från varuhuset efter knivattacken. I polisförhöret efter gripandet nekade han till brott.

Hans advokat Maria Wilhelmsson träffade under tisdagsförmiddagen sin klient, som fortsatt hävdar sin oskuld.

Han har varit där men inte gjort någonting, säger Maria Wilhelmsson till TT, och tillägger:
Det kan räcka med att man befinner sig på fel plats vid fel tillfälle så kan man bli skäligen misstänkt. Det är väldigt låga beviskrav för att man ska bli skäligen misstänkt, säger hon.

Granskar övervakningsfilmer

Polisen har hämtat in bilder från övervakningskameror som bland annat visar händelsen och arbetar med att analysera materialet.

De misstänkta gärningsmännen, som inte är kända av polisen för tidigare brott, ska ha känt varandra, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!