I Sverige har komikern Henrik Schyffert lagt upp bilden på sin Facebooksida, med uppmaningen att hjälpa flyktingarna i Medelhavet genom att skänka bidrag till en hjälporganisation. Bilden har snabbt fått över en miljon visningar och fler än 14 000 delningar - och samtidigt pågår en het debatt om det är rätt att visa en så pass stark bild.
Jag såg den, blev chockad och tänkte: här är den! Den här bilden är lika stark som bilden på napalmflickan, säger han.
Startat insamling
Samtidigt har kompisar till honom startat en hjälpinsamling för flyktingar i Medelhavet, och genom att lägga upp bilden på Facebook så hoppas han att folk vaknar och försöker göra vad de kan för att hjälpa.
Jag grät när jag såg bilden. Ju närmare bilder kommer, desto starkare blir de. Den här killen har samma dojor på sig som min son.
Bilder är viktigare än en massa siffror, tycker han.
Statistik är något vi människor tar till, vi tror att vi är rationella. Men det är skitsnack. Vi är känslomänniskor, säger han.
Visst är bilden obehaglig, men det verkligt obehagliga är kriget som rasar.
Det måste kännas. Annars kan man inte ta till sig. Man måste vara i den obehagliga känslan ett tag, säger Henrik Schyffert.
Stort genomslag
Expressen har publicerat bilden på Aylan på första sidan både i papperstidningen och på nätet. Tidningens chefredaktör Thomas Mattsson skriver att publiceringen motiveras av att den starka bilden dokumenterar en flyktingkatastrof som vi alla måste förhålla oss till, och att bilden kanske kan hjälpa andra barn.
Även Aftonbladet har publicerat bilden på sin webbplats, men inte på första sidan. Dessutom varnar man för starka bilder.
Över hela Europa lyfte dagstidningar upp det starka fotografiet. "Outhärdligt" löd rubriken i Brittiska The Mirror. Italienska La Repubblica twittrade: "Ett foto som tystar världen".
Bildens potential att väcka opinionen togs upp i en ledare i den brittiska tidningen The Independent under rubriken: "Någons barn":
"Om dessa extremt starka bilder av ett dött syriskt barn som sköljts upp på en strand inte ändrar Europas attityd till flyktingar, vad krävs då?", löd den retoriska frågan.
Påverkar opinionen
Olof Ruin, erfaren professor emeritus i statsvetenskap, förklarar att starka bilder påverkar opinionen. Och opinionen påverkar politikerna. Bilden på napalmflickan under Vietnamkriget vände opinionen, och visst kan den här bilden också få sådana effekter för Europas politiker, tror han.
Det är utmärkt att starka bilder publiceras. Man kan bara hoppas att det påverkar, säger Olof Ruin.