Superbär hjälper fattiga i Brasilien

15 december 2014 15:44

Minns ni Morgan Holmström som efter en brokig bana i drogvärlden blivit social entreprenör med verksamheter i Linköping, Tyskland och Brasilien? Paus hade ett stort reportage om honom i höstas och han var även föredragshållare på ett Paus weekend-evenemang.

Morgan har tillbringat mycket tid i en fattig del av Brasilien och brinner för nya försörjningssätt för befolkningen, andra sätt än att hugga ned regnskogen i jakt på mineraler.

Så föddes idén att låta dem plocka acaibär, som växer i toppen i en viss palmsort, importera dem till Sverige och tillverka sorbet av dem.

Bosses glassbar i Linköping har hjälpt till med receptet och nu startar Morgan en "crowdfunding" för att finansiera projektet.

Crowdfunding kan översättas med gräsrotsfinansiering, eller folkfinansiering, och är ett sätt att i förväg samla in medel till ett projekt. Det minskar risken för producenten, genom att man låter mottagaren/den blivande konsumenten betala för sig innan själva produktionen påbörjas.

Oftast används modellen för att finansiera kulturprojekt, men också miljö- och välgörenhetsprojekt.

– Jag är väldigt nöjd med slutprodukten, säger Morgan. Acai är ett känsligt bär som bara klarar sig 24 timmar efter plockningen. Därför pastöriseras det och fryses sedan ned innan det skeppas till Sverige. I fryst tillstånd håller sig bäret i tre år.

Acai ser ut som ett stort blåbär och har en kärna i mitten. Grundsmaken är lite jordig, men i den sorbet som nu ska lanseras smakar den mer som ett chokladblåbär. Riktigt gott!

– Tillsammans med en banan blir den ett nyttigt mellanmål. Vi ska använda det naturliga sötningsmedlet stevia i vissa av dem.

Här finns projektet: http://korta.nu/JL2

Och hemsidan: amazonkey.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!