Vi hoppas att de kommer att hålla sitt ord, annars är vi redo att svara, säger Yahya Sarea, en av företrädarna för Huthirebellernas väpnade styrkor, till Reuters.

En källa på regeringssidan bekräftar för nyhetsbyrån att det är tisdagen som gäller, och uppger att datumet kommunicerats till båda parterna i ett brev från FN:s Jemensändebud Martin Griffiths.

Parterna nådde en överenskommelse om eldupphör och tillbakadragande av trupper från al-Hudaydah under samtalen som avslutades i torsdags på Johannesbergs slott utanför Rimbo. Av överenskommelsen framgick det att vapnen skulle tystna omedelbart.

Artikelbild

| Jemens utrikesminister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Huthirebellernas delegation, under avslutningen av samtalen på Johannesbergs slott i torsdags. I bakgrunden FN:s generalsekreterare António Guterres.

"Tar tid"

Men nya strider och flyganfall har rasat kring staden sedan dess, senast under natten till söndagen.

al-Hudaydahöverenskommelsen slår visserligen fast att eldupphöret träder i kraft omedelbart, men normalt sett tar det mellan 48 och 72 timmar att kommunicera detta på operationell nivå, säger en källa inom FN till Reuters.
Vi väntar oss att eldupphöret börjar följas med start tisdag.

Samtidigt går Griffiths ut med en uppmaning till parterna att hålla sig till överenskommelsen. "Det särskilda sändebudet förväntar sig att de två parterna respekterar sina åtaganden i enlighet med texten och andan i Stockholmsöverenskommelsen och omedelbart förverkligar dess bestämmelser", twittrar Griffiths.

Veckas förhandlingar

Totalt har minst 29 stridande, varav 22 från Huthirebellernas sida, dödats i provinsen med samma namn under natten till söndagen, uppger en källa inom de regeringstrogna styrkorna för AFP. Sju rebeller togs till fånga under en attack i distriktet al-Durayhimi, omkring två mil söder om al-Hudaydah, tillägger källan.

En invånare i staden vittnar över telefon om att sammandrabbningarna varit hårda och att ljudet av stridsflyg kunde höras hela natten fram till omkring klockan 5 på morgonen lokal tid. Huthirebellerna anklagar i ett uttalande regeringssidan för att ha riktat eld mot bostadsområden i al-Hudaydah (Hodeidah).

Överenskommelsen om al-Hudaydah nåddes efter en veckas förhandlingar i Sverige och har beskrivits som det viktigaste steget hittills mot att mildra den förödande konflikten i landet, där stora delar av befolkningen lider av svår hungersnöd. Om eldupphöret verkligen träder i kraft är förhoppningen att nödhjälp äntligen ska kunna forslas in i större skala via stadens viktiga hamn.