Stora skillnader i fördelningen av nyanlända

På tisdagen tog Länsstyrelsen Östergötland beslut om hur de totalt 260 nyanlända, som anvisats av regeringen, ska fördelas mellan kommunerna nästa år.

Vissa kommuner har inte anvisats nyanlända på grund av tidigare mottagande.

Vissa kommuner har inte anvisats nyanlända på grund av tidigare mottagande.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötlands län2019-11-14 08:30

Under fördelningsarbetet har länsstyrelsen kollat på kommunernas förutsättning på arbetsmarknaden, samt hur många nyanlända som egenbosatt sig i kommunen tidigare.

– Länstalet har beräknats utifrån kommunernas förutsättningar, säger Daniel Larsson, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland. 

144 av de totalt 260 nyanlända har anvisats till Linköping. Anledningen är, enligt Daniel Larsson, att Linköping har en relativt bra arbetsmarknad, att det är en stor kommun och att de har haft ett litet mottagande tidigare år.

Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden på Linköpings kommun, delar inte samma bild som länsstyrelsen. Lundén säger att det redan är tungt för kommunen som situationen ser ut nu.

– Man kan inte som stat säga att vi tar emot fler och skickar över det på kommunerna. I år känns det tråkigt, det känns inte som att Linköping ska dra Östergötlands lass, säger Fredrik Lundén.

Lundén säger att arbetsmarknaden i Linköping är relativt bra, men enbart för högutbildade, samt att Linköpings kommun har en rådande bostadsbrist. Han säger även att försörjningsstödet är en stor utmaning för kommunen, eftersom att det i dagsläget är många som är beroende av det.

Trots utmaningarna säger Fredrik Lundén att kommunen kommer att lösa situationen och att han inte vill att det sker någon "pajkastning" mellan kommunerna. 

– Den som har sagt att vi ska ta emot fler, vilket är staten, bör ta ett ansvar för det här. 

De 260 nyanlända som anvisas är enligt Daniel Larsson enbart en liten del av den totala siffran nyanlända som länet kommer att ta emot. Den större delen väljer att hitta boenden själva och behöver därför inte anvisas till en kommun. 

Norrköping är bland de kommuner som inte anvisas någon nyanländ. Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden på Norrköpings kommun, säger att det beror på egenbosättningen, men också den höga arbetslösheten och bostadsbristen.

– Vi har under många år tagit emot egenbosatta och gör det fortfarande. Vi har fått många som har familj och bekanta i Norrköping, säger Eva-Britt Sjöberg.

Andra kommuner som inte anvisats nyanlända är: Finspång, Valdemarsvik och Ödeshög. 

Fördelningen mellan de andra kommunerna är följande: Boxholm 3, Kinda 13, Mjölby 30, Motala 20, Söderköping 18, Vadstena 15, Ydre 2 och Åtvidaberg 15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!