Protester i Irak fortsätter att skörda liv

Flera demonstranter har dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i Iraks huvudstad Bagdad.

I staden Karbala har säkerhetsstyrkor skjutit skarpt i samband med protesterna.

28 oktober 2019 14:46

Uppgifterna om hur många som dödats under måndagens demonstrationer går isär. I Bagdad har mellan tre och fem människor dödats, medan sjukvårdskällor anger en död i Karbala.

Över 100 människor skadades i Bagdad. I Karbala skadades över 50 personer, varav sex kritiskt, uppger sjukhuskällor.

Den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som ställt sig på demonstranternas sida, uppmanade på måndagen premiärminister Adil Abd al-Mahdi att utlösa nya parlamentsval övervakade av FN. Muqtada al-Sadr som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har krävt regeringens avgång och inledde i lördags en sittstrejk i parlamentet.

Militären i Irak meddelar att protesterna föranleder fortsatt utegångsförbud. På måndagen meddelade den att det tills vidare kommer att råda utegångsförbud i Bagdad från midnatt och sex timmar framåt, enligt statlig tv.

Protesterna bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

En representant för Iraks människorättskommission säger att det är osäkert hur många som har dödats i den senaste månadens växande protester i Bagdad och flera andra städer, men en uppskattning är att närmare 240 har dödats.

Fakta: Irak

I dagens Irak, i det som då kallades Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris, anses en av mänsklighetens första civilisationer ha vuxit fram för omkring 5 000 år sedan.

I modern tid har Irak härjats av konflikter, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasioner och inbördeskrig.

Saddam störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav närmare 7 miljoner (2019) i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15–24 är 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar samt gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Islam är officiell religion. Till skillnad från stora delar av det övriga Mellanöstern är majoriteten i Irak shiamuslimer.

Källor: CIA the world factbook, UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters