Stena Impero framme i Dubai

Den svenskägda tankern Stena Impero som beslagtogs av Iran i juli nådde på fredagskvällen Dubais hamn.

Där tas besättningen om hand efter att ha befunnit sig ombord sedan i juli.

27 september 2019 05:43

Tankern hölls i beslag av Iran i över två månader. Flera gånger under den tiden har det kommit uppgifter om att tankern varit på väg att släppas, men sedan har ingenting hänt i praktiken.

Men på fredagen kunde fartyget så till slut lätta ankar och lämna hamnen i Bandar Abbas – och besättningen kunde dra en lättnadens suck när de vid lunch svensk tid lämnade iranskt territorium och nådde internationellt vatten.

Fartyget satte då kurs mot Dubai där de 16 personerna ombord kan gå i land och få tillgång till medicinskt och annat stöd. Besättningsmedlemmarna, som kommer från Ryssland, Lettland, Indien och Filippinerna, kommer sedan att resa tillbaka till sina hemländer för att återhämta sig en tid tillsammans med sina familjer, enligt fartygets ägare Stena Bulk.

"Stor lättnad"

Sju av besättningsmedlemmarna släpptes för tre veckor sedan.

Ny personal kommer att gå ombord i Dubai och oljetankern förberedas för att återigen tas i drift.

Stena Bulks vd Erik Hånell hyllar i ett uttalande besättningen för "deras professionalitet i hanterandet av denna svåra och stressande situation".

"Det är med stor lättnad vi mottar beskedet att fartyget Stena Impero och kvarvarande besättning har släppts av iranska myndigheter. Efter mer än två månader är besättningen nu äntligen på väg hem till sina familjer", skriver Sverige utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

"Beslagtogs olagligen"

Irans utrikesdepartement meddelade i onsdags att man hävt beslaget av den brittiskflaggade tankern men att utredningen av överträdelser mot sjöfartsregler på iranskt vatten – den officiella anledningen till att fartyget beslagtogs – kommer att fortsätta.

Stena Bulk och Storbritannien har tillbakavisat anklagelserna.

Stena Impero beslagtogs olagligen av Iran. Det är en del av ett mönster av angrepp mot navigationsfriheten. Vi arbetar med våra internationella partners för att skydda sjöfarten och upprätthålla internationella rättsprinciper, säger den brittiske utrikesministern Dominic Raab, enligt Reuters, i en kommentar angående att Stena Impero släppts.

Stena Impero beslagtogs av Irans revolutionsgarde den 19 juli när fartyget färdades genom Hormuzsundet.

Storpolitik

Beslaget har av många setts som en vedergällning för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Den iranska tankern, som misstänktes vara på väg att leverera olja till Syrien i strid mot EU:s sanktioner, släpptes i mitten av augusti.

Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesministern träffade i tisdags Irans president Hassan Rohani i New York. Enligt Ann Linde framförde de båda då tydliga krav på att fartyget skulle släppas, krav som hon säger att Sverige även tidigare framfört i kontakt med iranska företrädare "på alla nivåer" under perioden då Stena Impero kvarhållits.

Bakgrund: Detta har hänt i Persiska viken

12 maj: Fyra oljetankrar saboteras i Persiska viken. USA:s dåvarande nationella rådgivare John Bolton lägger skulden på Iran, som kategoriskt förnekar inblandning.

13 juni: Ytterligare två tankrar saboteras i Omanbukten. Återigen anklagar USA Iran, som även denna gång nekar.

20 juni: Irans revolutionsgarde skjuter ner en amerikansk drönare som enligt Iran befunnit sig över iranskt territorium. USA hävdar att den befann sig i internationellt luftrum vid nedskjutningen.

4 juli: Den iranska supertankern Grace 1 stoppas av den brittiska flottan och kustbevakningen i Gibraltar med 2,1 miljoner fat olja ombord. Den misstänks ha varit på väg till Syrien med olja i strid med EU:s sanktioner.

11 juli: Tre till fem iranska fartyg närmar sig enligt den brittiska regeringen tankern British Heritage och försöker få den att ankra i iranskt vatten. Iran nekar till anklagelserna.

18 juli: Irans revolutionsgarde beslagtar det Panamaflaggade fartyget Riah som enligt revolutionsgardet smugglat bränsle i Persiska viken.

18 juli: USA skjuter enligt president Donald Trump ned en iransk drönare i Hormuzsundet. Irans vice utrikesminister Seyed Abbas Araghchi säger i ett uttalande att ingen iransk drönare har blivit nerskjuten.

19 juli: Iranska revolutionsgardet beslagtar den brittiskflaggade svenskägda tankern Stena Impero.

19 juli: Beväpnade män bordar den brittiskägda Liberiaflaggade tankern Mesdar. Tankern tillåts senare fortsätta sin färd.

18 augusti: Den iranska supertankern Grace 1 får lämna Gibraltar. USA protesterar.

4 september: Iran friger sju besättningsmedlemmar från Stena Impero. 16 är fortfarande kvar ombord.

8 september: Irans utrikesdepartement meddelar att Stena Impero snart kan släppas.

14 september: Två oljeanläggningar i Saudiarabien, varav den ena ligger nära Persiska viken attackeras med drönare och kryssningsrobotar. De jemenitiska Huthirebellerna säger att de ligger bakom attacken. USA och Saudiarabien pekar ut Iran, som nekar till all inblandning.

16 september: Det iranska revolutionsgardet beslagtar ytterligare ett fartyg under förevändning att det smugglar bränsle. Det är oklart vilket land fartyget tillhör.

27 september: Stena Impero lämnar Iran.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Mächs/TT, Kristin Groth/TT