Förutom att han ska besöka brandplatser ska statsministern även hålla en pressträff i Ljusdal klockan 14, meddelar regeringskansliet.

"Jag vill tacka alla brandmän, räddningstjänsten, hemvärnet, MSB, övriga myndigheter och inte minst alla de frivilliga som just nu gör sitt yttersta för att bekämpa bränderna och understödja i arbetet. Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge. Jag tänker också på alla de människor som fått lämna sina hem eller väntar på besked om att evakueras och är oroliga för hur läget ska utveckla sig", skriver Löfven i en kommentar till TT

"Det är ett allvarligt läge. Regeringen följer utvecklingen noga och har ständig kontakt med berörda myndigheter. Jag har i dag talat med generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, och förhört mig ytterligare om läget. Under morgondagen kommer jag att besöka drabbade områden för att på plats ta del av arbetet", fortsätter han.

Fick kritik

Dessförinnan hade oppositionen, med Beatrice Ask (M) i spetsen, efterlyst statsminister Löfvens närvaro i samband med alla bränder som rasar i Sverige.

Statsministern tycker att brandförsvaret i landet är gott, trots att det nu brinner på över 70 olika platser i landet.

"Svensk räddningstjänst är väl rustat för att hantera skogsbränder. Det är bra att de efterlängtade brandbekämpningsflygplanen nu finns på plats och kan sättas in för att bekämpa bränderna. Norge hjälper till med ytterligare helikoptrar för brandbekämpning och även det svenska försvaret ställer upp med helikoptrar".

Krisorganisation i gång

Regeringen gör vad den kan för att stötta, förklarar han.

"Regeringskansliets krishanteringsorganisation är i gång och regeringskansliet arbetar med att understödja myndigheterna och är beredda att fatta nödvändiga beslut. MSB har bett om mer hjälp från andra EU-länder och regeringen tar nu kontakt för att denna ska vara på plats så snabbt så möjligt".

Statsministern framhåller att han har kontakt med kommunerna som drabbats.

"Jag har också talat med flera kommunalråd för de drabbade kommunerna och förhört mig om läget. Kommunerna gör ett fantastiskt jobb i ett svårt läge. Både med att bekämpa bränder och hjälpa de invånare som tvingats evakuera och lämna sina hem", skriver Stefan Löfven.