Snabba jänkare väntas till Mantorp

På onsdag startar tävlingen V8 Street Car Challange på Mantorp park. Det är första gången tävlingen ordnas.

18 juli 2017 17:00

Tisdagsförmiddag på Mantorp park. Arrangörerna Rikard Göransson och Stefan Sporre sitter på en träbänk och pratar. Några meter bort står deras två bilar och blänker i solskenet: en vit Chevrolet Chevelle och en svart Chevrolet Camaro. Från banan intill är ljudet skarpt. Snabba bilar åker runt, runt.

Rikard Göransson och Stefan Sporre berättar om tjusningen med dragracing och förhoppningarna inför den nystartade tävlingen som ordnas av fyra klubbar: SHRA Mantorp, Muscle Gear Car Club, Åby Motorklubb och Hultsfred Motorklubb.

Under onsdagen, och framförallt under torsdagen då finalrundorna körs med efterföljande prisutdelning med pokaler, kommer ljudet av bilarna att bli öronbedövande. Över hundra dragracingfantaster från hela landet som lockas av farten, ljudet, adrenalinkicken och gemenskapen kommer att ta plats här.

– En person som har anmält sig åker ända från Umeå. Helt fantastiskt, helt grymt, säger Stefan Sporre.

– Det är vanliga bilar som är med och tävlar. De är besiktigade och kör på vanliga vägar, säger Rikard Göransson.

Om arrangörerna fick önska fritt, hoppas de på över tusen personer på läktaren. Fint väder också, så klart.

– Det här är ett publikt evenemang. Vi har lagt ner mycket energi och tid på att få hit folk, säger Rikard Göransson.

V8 Street Car Challenge är en tävling då det gäller att både köra snabbt på banorna och ta sig runt de knappt 30 milen mellan Motala, Hultsfred och Mantorp park.

Stefan Sporre berättar att inspirationen till tävlingen självklart kommer från USA där dragracing är väldigt populärt.

– Men där åker de på många fler banor och håller på i kanske en vecka. Vi försökte hitta något som kunde passa oss och inte blev för stort och framförallt inte för dyrt för deltagarna. Det är en utmaning att sitta och åka i cirka 30 mil i en sådan här bil, flera checkpoints ska avverkas och dessutom ska föraren köra upp här på kvällen.

Runt om i Sverige ordnas, från maj till september, tusentals bilträffar där amerikanska bilar visas upp.

– Men 99 procent av de träffarna sker på en gräsplätt där man står med sin bil under dagen. I den här tävlingen vill vi köra med bilen och visa upp den, säger Rikard Göransson.

– Resan blir en del av målet. Förarna åker på fina vägar och tar del av att folk går ut på gatan och sitter på tältstolar och vinkar, tar med sig kaffetermosar och njuter av gemenskapen med likasinnade, säger Stefan Sporre.

Förhoppningen är att ordna tävlingen även nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!