– Vi går mot normala temperaturer för årstiden. Det blir upp mot 20 grader varmt i veckan. Normalt för den här tiden är mellan 17 och 19 grader. Det kommer en del regnområden, men det finns också utrymme för sol under veckan, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Under natten mot måndag drar ett regnområde förbi österut, det innehåller även åska i de södra delarna av länet. Regnet hänger kvar under måndag förmiddag men eftermiddagen i Östergötland blir solig.

Sen blir det lite varannandagsväder. Tisdagen bjuder på mest soligt väder med lite stackmoln, men under onsdagen kommer nästa regnväder. Där är det dock lite osäkert hur mycket av regnet som drabbar Östergötland. Möjligen faller nederbörden något längre norrut över Svealand.

– Men vi får nog i alla fall räkna med en hel del moln under onsdagen. Torsdag blir det mer soligt väder, men på fredag får vi räkna med lite skurar igen.

Även nästa helg väntas bli åt det blötare hållet.

– Helgprognosen är lite osäker men det ser ut som om det drar in nya regnområden och veckan därpå är det öppet för lågtrycken över Atlanten att röra sig in över oss. Det ser ut som om vi är inne i en ostadig väderperiod. Det här är väl egentligen en lite mer normal svensk sommar, men jämfört med det vi haft kan det säkert upplevas som lite svalare, säger Alexandra Ohlsson.

Någon början på hösten är det inte – den dröjer några veckor.