Skytten i Strasbourg död

Den man som misstänks ha skjutit ihjäl tre personer vid en julmarknad i franska Strasbourg i tisdags har dödats av polisen, säger Frankrikes inrikesminister Christopher Castaner.

Mannen sköts i en stadsdel i Strasbourg.

13 december 2018 06:48

En stor polisinsats har letat i stadsdelen Neudorf i södra Strasbourg, där den misstänkte 29-årige gärningsmannen klev ur en taxi i tisdags kväll. Under kvällen sågs bland annat en helikopter över området.

Tre poliser stötte vid 21-tiden på en person som svarade mot gärningsmannens signalement. När de försökte gripa honom vände han sig om och riktade vapen mot dem. Då avlossade poliserna skott som dödade 29-åringen, säger inrikesminister Christopher Castaner.

Jag är stolt, säger Castaner enligt Le Figaro.

Människor som samlats utanför de avspärrningar som sattes upp i området applåderade poliserna och ropade "bravo", enligt tidningen.

Stor polisinsats

Poliskällor som AFP hänvisar till uppgav tidigare att den misstänkte hade skjutit mot poliser som besvarat elden.

Gärningsmannen dödades ungefär två kilometer från platsen för attacken i tisdags kväll.

Efter attacken har över 700 poliser deltagit i jakten på skytten. Tre personer är döda efter skjutningen, enligt franska åklagare. Ytterligare en har bedömts som hjärndöd, men ges livsuppehållande åtgärder. Över tio personer är skadade, för flera är tillståndet kritiskt.

Utreds som terrorbrott

Skytten tros ha blivit skadad i samband med att han flydde från brottsplatsen. Åklagaren har sagt att vittnen berättat att mannen skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) vid dådet. Skjutningen utreds som terrorbrott. Mannen ska ha blivit radikaliserad i fängelset, enligt myndighetsuppgifter.

Ytterligare en person hämtades in för förhör på torsdagen. 29-åringens föräldrar och två bröder sitter frihetsberövade i samma syfte sedan onsdagen.

Mannen hade 27 tidigare domar för olika slags brott mot sig i flera europeiska länder.

Terrorhotnivån i Frankrike höjdes till den allra högsta efter tisdagens dåd.

Fakta: Terror i Frankrike med dödlig utgång sedan 2015

2018

12 maj: En knivbeväpnad man dödar en person och skadar fyra i centrala Paris. Gärningsmannen fanns med på polisens säkerhetslista Fiche S men inte med i belastningsregistret. Han skjuts till döds av polisen.

23 mars: Fyra människor dödas i städerna Trèbes och Carcasonne, bland dem en polis. Gärningsmannen skjuts till döds av polis.

2017

1 oktober: Två unga kvinnor dödas av en knivman vid den stora järnvägsstationen i Marseille. Mannen dödas av soldater. Terrorgruppen IS tar på sig ansvaret för attacken.

20 april: En polis dödas och två andra personer skadas på Champs-Élysées i Paris. Mannen dödas av polis och en lapp som hyllar IS, som tar på sig dådet, hittas vid honom.

2016

26 juli: Två 19-åringar knivdödar en 85-årig präst i hans kyrka i staden Saint-Étienne-du-Rouvray. Båda gärningsmännen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

14 juli: En man kör en lastbil genom en folkmassa som samlats för att fira nationaldagen på Promenade des Anglais i Nice. 86 människor dödas och med än 400 skadas. Gärningsmannen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

13 juni: En polis och hans partner dödas i sitt hem i Magnanville väster om Paris. Gärningsmannen dödas av polis.

2015

13 november: Män beväpnade med bland annat automatkarbiner dödar 130 människor på flera platser i Paris, de flesta vid konsertlokalen Bataclán. Mer än 350 skadas.

26 juni: En man dödar och halshugger sin chef och försökte spränga en fabrik nära Lyon, men grips. Han begår självmord i sin fängelsecell.

19 april: En person grips misstänks för att ha dödat en kvinna och för att ha planerat en attack mot en kyrka i Parisförorten Villejuif. Mannen uppges ha haft al-Qaeda- och IS-dokument i sitt hem och hade varit i kontakt med misstänkta jihadister i Syrien.

7–9 januari: Två beväpnade män tar sig in på den satiriska tidningen Charlie Hebdo och dödar 12 personer. En polis dödas dagen efter utanför Paris då en beväpnad man tar gisslan vid en mataffär. Fyra av dem dödas. Gärningsmännen dödades vid olika tillfällen.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters