Skyttedal förlorade – ska betala halv miljon

Sara Skyttedal har förlorat mot Dagens Nyheter i domstol i ett upphovsrättsmål om bilder som hon lagt ut på Facebook.

KD-politikern måste nu betala tidningens rättegångskostnader på över en halv miljon kronor.

5 oktober 2018 11:34

Bilderna som tvisten handlade om och som DN publicerat kom från en resa i Israel, och visade bland annat den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor. Skyttedal stämde DN för upphovsrättsintrång, att olovligen ha använt bilderna, att inte ha angett henne som fotograf och även för att ha använt bilderna på ett kränkande sätt.

Både upphovsrättslagen och EU-rätten ger DN rätt, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen. En orsak är att Skyttedal själv lagt ut bilderna på Facebook och då gjort dem tillgängliga för ”ett stort och obestämt antal personer”. Domstolen skriver även att en förutsättning för att publiceringarna skulle vara tillåtna är att de skett i samband med en aktuell händelse.

"Total förlust"

"Efter flera år av lågmäld ångest kommer det tunga beskedet om total förlust", skriver Skyttedal i ett långt inlägg på Facebook, och fortsätter:

"Det som varit viktigt för mig är att mediala jättar inte helt godtyckligt ska kunna ta sig friheter att publicera precis vad som helst som hör till min privata sfär. Jag har riskerat personlig konkurs när jag valde att ta strid mot DN och deras advokater."

Inte fritt fram

Det är dock inte fritt fram för vem som helst att använda sig av andras privata bilder på Facebook. Den aktuella bedömning gäller specifikt för en journalistisk tidning som använt sig av bilder med ett allmänt informationsintresse och som publicerats offentligt.

Bilderna låg fritt på Facebooksidan för ett obegränsat antal personer. Facebookinnehavaren har vittnat om att det var meningen att bara hennes vänner skulle se dem, men så var inte fallet, säger hovrättslagman Christine Lager.

TT: Har det faktum att Sara Skyttedal är en offentlig person spelat in?

Nej det spelar ingen roll. Men däremot var Ebba Busch Thor med på bilderna, under en tid då hon var aktuell som partiledarkandidat, vilket gjort att vi bedömt att det fanns ett allmänt nyhetsintresse för dem.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT