Skottar kämpar för att bli kvar i EU

De politiska konvulsionerna fortsätter efter det att britterna röstat för att lämna EU. Skottland vill ha omedelbara samtal med EU för att få stanna kvar i unionen.

Frankrike kräver att Storbritannien slutar leka "katt och råtta" och en miljon britter vill ha en ny folkomröstning.

25 juni 2016 14:15

Att Skottland ska tvingas ut ur EU mot folkets vilja skulle vara "demokratiskt oacceptabelt", enligt Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon. Hon vill därför ha "omedelbara samtal med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter för att säkra Skottlands plats inom EU", rapporterar AFP.

Samtidigt arbetar Skottland med att förbereda lagstiftning för att - om så krävs - snabbt kunna hålla en ny folkomröstning om självständighet, säger hon enligt Reuters.

62 procent ville stanna

Redan i går, när det stod klart att britterna röstat för att lämna EU, flaggade Sturgeon för att en ny omröstning om skotsk självständighet kan bli aktuell. I Skottland röstade hela 62 procent för att stanna i EU. Bara 38 procent ville lämna unionen, vilket kan jämföras med det nationella utfallet, där 52 procent ville lämna medan 48 procent ville stanna.

Skottarna har redan folkomröstat om självständighet från Storbritannien, 2014, och resultatet blev då att stanna kvar. Men nu har förutsättningarna ändrats så pass mycket att en ny omröstning skulle kunna vara motiverad, enligt Sturgeon.

En miljon vill göra om valet

Det var med relativt knapp marginal som lämna-sidan vann folkomröstningen om ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap. 48,1 procent av de röstande ville stanna kvar i unionen, och vissa av dem gör nu allt för att förhindra ett kommande utträde.

Vid tolvtiden på lördagen hade över en miljon britter skrivit på ett krav om en andra folkomröstning om EU-medlemskapet. Det stora antalet undertecknare fick underhusets webbplats att krascha under fredagskvällen, skriver The Independent. Det officiella valdeltagandet var 72,2 procent - för lågt, tycker de som skrivit på kravet för en andra folkomröstning.

Det är brukligt att upprop med över 100 000 namnunderskrifter som lämnas in till regeringen debatteras i det brittiska parlamentet. Exempelvis fick ett upprop om inreseförbud för den republikanske presidentaspiranten Donald Trump stor uppmärksamhet i början av året.

Krismöte i Berlin

I Berlin hålls ytterligare ett krismöte under dagen. Där träffas utrikesministrarna för EU:s sex grundarländer för det första i en rad möten som kommer att anordnas under veckan. Tysklands, Frankrikes, Nederländernas, Italiens, Belgiens och Luxemburgs respektive ministrar ska diskutera "aktuella europeiska politiska frågor", enligt ett uttalande från det tyska utrikesdepartementet.

Jag känner mig trygg i att de här länderna kan skicka ett budskap, nämligen att vi inte kommer att låta någon ta Europa ifrån oss, sade Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier på väg in på mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Katt och råtta-lek

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault uppmanade Cameron att genast åberopa artikel 50 i EU-fördraget, så att utträdesprocessen kan komma igång, för att undvika en lång period av osäkerhet. Han sade också att Storbritannien inte kan leka "katt och råtta" med Europa, och att det är en fråga om respekt.

Självklart måste en ny premiärminister utses, det kommer antagligen att ta några dagar, men det brådskar, sade Ayrault.

Hans kollega, ekonomiminister Emmanuel Macron, efterlyser samtidigt "ett nytt projekt" för Europa, och att folket måste få ta ställning till detta i en folkomröstning.

Vi skulle först behöva bygga detta nya projekt med Europas folk och sedan ta denna vägbeskrivning, detta nya projekt, till en folkomröstning, säger Macron enligt Reuters, utan att precisera det hela närmare.

Kommissionär avgår

Storbritanniens EU-kommissionär Jonathan Hill meddelade på lördagen att han avgår så fort en efterträdare kommit på plats.

"Jag tycker inte att det vore rätt om jag fortsatte som Storbritanniens kommissionär som om ingenting hade hänt", säger finansmarknadskommissionären i ett uttalande.

Storbritanniens 73 EU-parlamentariker kan också lämna sina platser innan den nuvarande mandatperioden löper ut 2019, säger kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till den tyska tidningen Bild, enligt Reuters.

Många medlemmar i UK Independence Party (Ukip) tillbringar sin tid i det europeiska parlamentet med att motarbeta den institution de tillhör. Eftersom de längtat efter att Storbritannien ska lämna EU kan jag inte tänka mig att de kommer att stanna längre än vad de behöver, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT