Skatteverkets generaldirektör tvingas sluta

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får sluta i förtid. Han är inte rätt person att leda arbetet med att återupprätta Skatteverkets anseende, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Facket välkomnar beskedet.

23 februari 2017 15:51
Skatteverket är en av statsförvaltningens centrala myndigheter och genom den finansierar vi välfärden. Att ta ut skatt är ett ganska stort ingrepp och det är därför viktigt att det finns ett grundmurat förtroende för Skatteverket, säger finansministern på en pressträff.
Jag har kommit fram till att Ingemar Hansson inte längre ska leda Skatteverkets verksamhet. Jag ser nu möjlighet att rekrytera ett nytt team, både överdirektör och generaldirektör, säger Andersson.

Facket nöjt

Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST, välkomnar beskedet:

Det var ett klokt beslut av finansministern. Det hade varit väldigt svårt för honom att höja förtroendet och anseendet för Skatteverket. Det behövs en ny ledning.

Men Ingemar Hansson fortsätter på sin post tills vidare. När en ny generaldirektör är funnen ska Hansson flytta över till finansdepartementet. Finansministern säger sig vara övertygad om att han har mycket att bidra med, med sin djupa kunskap om det svenska skattesystemet.

Hansson själv, vars förordnande som generaldirektör tidigare gällde till augusti 2018, säger sig vara nöjd.

Jag tycker att det här är en jättebra lösning, säger Hansson till TT.

Magdalena Andersson hävdar att hon hade bestämt sig för att byta ut honom redan innan de senaste dagarnas avslöjanden kom.

Men det var på torsdagens möte han fick veta det, enligt henne.

Ombud för vän

Häromdagen rapporterade SVT att Hansson hade verkat som ombud för sin särbo som inte ville betala en skuld till ett arkitektkontor. Hansson har försvarat sig med att han agerat som privatperson och att han inte använt sin titel eller verkets epost i kontakterna med firman.

Jag anser att såväl en generaldirektör som ett statsråd måste kunna delta i en diskussion om en faktura eller om ett jobb är bristfälligt gjort eller vad det vara månde, sade han till TT i onsdags.

Hansson har varit i blåsväder förr. Det var när SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att han och Skatteverkets dåvarande överdirektör Helena Dyrssen försökte varna en tidigare arbetskamrat, före detta kabinettssekreteraren Frank Belfrage, för att han granskades av journalister för misstänkt skatteflykt. Dyrssen har sedan dess slutat.

Skadat förtroende

Jag hade nog trott att förtroendet för Skatteverket skulle ha återhämtat sig snabbare än vad det gjort. Jag möter detta själv när jag är ute och reser och träffar riksdagsledamöter, att den här historien lever kvar, säger finansministern.

Hon syftar då på avslöjandet förra våren.

Enligt Ingemar Hansson har uppgifterna om att han skulle ha agerat som ombud för sin särbo inte påverkat finansministerns beslut.

Magdalena vill ha ett nytt team och det hade hon planer för långt innan de senaste dagarnas medierapportering, säger han.

Däremot har det tidigare avslöjandet om varningarna till Belfrage spelat in.

Det Magdalena lyfte fram i dag var försöket till telefonsamtal och att det inte riktigt har läkt ut ännu. Och det var ett fel som begicks, säger Hansson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT