Sjuksköterskan räddades av väktare

En röntgensjuksköterska skadades allvarligt under en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå på onsdagskvällen. Sköterskan räddades av en väktare som larmats till platsen.

Det var i sista minuten vi kunde hjälpa honom, säger väktaren till SVT Norrbotten.

24 oktober 2019 06:47

Sköterskan gick in till patienten under undersökningen och fastnade i det starka magnetfältet som kameran skapar.

En väktare på sjukhuset uppger för SVT Norrbotten att sjuksköterskan vid tillfället för olyckan hade på sig en så kallad viktväst, en typ av tyngdväst som kan användas när man tränar.

Jag försökte slita lös honom men han hade en sorts viktväst runt halsen som drog in honom i kameran, så det gick inte. Då tog jag fram en kniv och skar sönder västen. Då fick jag lös honom och det var verkligen i sista sekunden, säger väktaren.

"Mår bättre nu"

Sköterskan fick allvarliga skador och fördes till intensivvårdsavdelning men har sedan dess flyttats till en vanlig vårdavdelning.

Han är kvar på sjukhuset men mår mycket bättre nu, säger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris som utför MR-röntgen åt region Norrbotten, till TT på torsdagskvällen.

Hon kan dock inte säga hur länge han måste stanna kvar för vård.

De två väktare som kom för att hjälpa till skadades lindrigt. Patienten som befann sig i MR-kameran fick inga fysiska skador.

Tonar ned oro

På en presskonferens sade Ulrika Ask att man vidtar alla åtgärder för att detta inte ska hända igen.

Patienter som genomgår en MR-undersökning behöver inte vara oroliga. Det finns rigorösa säkerhetsregler för sådant här.

Polisen har inlett en arbetsplatsundersökning, men har varit tvungen att avbryta arbetet på grund av det starka magnetfält som ännu omger kameran.

Polisen inkopplad

"Vi har en ganska bra bild av vad som har hänt och polisen är inkopplade i och med att det här är en arbetsplatsolycka. Det är en tragisk händelse och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet", säger Per Berglund, chef division länssjukvård i region Norrbotten i ett pressmeddelande.

MR-verksamheten på sjukhuset har nu stoppats tillfälligt för att polisen ska kunna utreda händelsen.

"Just nu väljer vi att stoppa MR-verksamheten i vagnen för att polisen ska kunna reda ut exakt vad som har hänt. Övrig MR-verksamhet i länet fortsätter som vanligt", säger han vidare.

Den mobila MR-vagnen kommer att vara avstängd minst i några dagar och patienter som ska genomgå undersökning bokas om eller hänvisas till andra sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT