Han döms för inblandning i protesterna 2016 i området Mong Kok då demonstranter drabbade samman med polis. Det var en av de protester som lett till mest våld i Hongkong på flera decennier. Omkring 130 personer, mest poliser, skadades i protesterna.

27-årige Leung är den första högprofilerade självständighetsaktivisten som ställts inför domstol. Efter att ha fått många röster i lokalvalet i en av Hongkongs regioner 2016 förbjöds Leung att ställa upp i politiska val på grund av sitt stöd för självständighet.

Leung satt redan häktad efter att i januari i år ha erkänt sig skyldig till övergrepp på en polis under sammandrabbningarna. För det brottet dömdes han till ett års fängelse.

Två andra aktivister döms också till fängelse för sin inblandning i upploppen.

Bland de internationella röster som tar avstånd från domen finns Hongkongs sista brittiska guvernör, Chris Patten. Enligt honom används den lokala ordningslagstiftningen medvetet för att dämpa protester.

"Det är en besvikelse att se att lagstiftningen nu används politiskt för döma ut extremt långa straff för demokratiförkämpar och andra aktivister", säger Patten i ett uttalande via den Londonbaserade organisationen Hong Kong Watch.