SD:s premiärtal väckte reaktioner

Flera ledamöter häpnade när Sverigedemokraternas gruppledare Darko Mamkovic intog talarstolen under regionfullmäktiges andra dag.

21 november 2018 21:08

Under den första dagen valde Darko Mamkovic att hålla låg profil. Som ny gruppledare ville han mer lyssna in vad de mer erfarna ledamöterna berättade om bakgrunden till det svåra ekonomiska läget.

Dag två redogjorde han för de yrkanden SD gjorde för att få in några ändringar i regionstyrelsens verksamhetsplan. Det handlade om att ändra texten som kännetecknar Region Östergötland som arbetsgivare. Bland annat ville SD skriva in att religiösa, ideologiska eller politiska symboler inte ska bäras synliga.

Därefter avlöste replikerna och yrkanden på avslag varandra.

Gruppledare Kerstin Sjöberg (C) undrade vad han syftade på för symboler. David Ergül (S) stämde in i frågan då den blev obesvarad.

Emil Broberg (V), ville ha ett förtydligande på vilka symboler som SD syftar på. Han påminde om att vissa yrkeskategorier bär symboler på kläder för att det indikerar var man har utbildat sig eller vilket förbund man tillhör.

– Barnmorskeförbundet till exempel har en brosch med en brosch med Yggdrasil, en fornnordisk religiös symbol för Livets träd. Sjuksköterskeutbildningar har brosch med kors i olika former. Ska man inte få ha det?”

Darko Mamkovic svarade att han förstod problematiken och ville tydliggöra vad han menade.

– Jag personligen som kristen skulle inte vilja komma till en läkare med ett jättestort kors på bröstet, sade han.

Emil Broberg undrade om det förekommer att läkare går med stora kors och efterlyste konkreta exempel.

Regionfullmäktige avslog SD:s yrkande.

Du kan titta på hela debatten här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser