Samsung stoppar mobilförsäljning

Samsung stoppar försäljningen världen över av den nya mobilen Galaxy Note 7, och uppmanar kunderna att omedelbart sluta använda dem.

Säkerheten runt mobilerna måste utredas ytterligare.

11 oktober 2016 05:02

Amerikanska myndigheter har utfärdat en varning att mobilen kan vara farlig för konsumenterna efter rapporter om att även ersättningsmobiler har fattat eld. Nu stoppar Samsung försäljningen av Galaxy Note 7, och slutar byta ut den nya mobiltelefonen, meddelar den sydkoreanska elektronikjätten sina globala partner i ett skriftligt meddelande.

Stoppet ska möjliggöra "ytterligare utredning" kring mobilens säkerhet med berörda tillsynsmyndigheter, enligt Samsung, som är världens största smartphone-tillverkare.

Alla användare som har en original-Galaxy Note 7 eller en ersättningsmobil uppmanas att stänga av den och sluta att använda den.

Inte på flyg

Samtidigt uppmanar myndigheter i både USA och Singapore flygpassagerare med ersättningsmobiler att stänga av dem och inte ha dem nedpackade i incheckat bagage till följd av brandrisken. De ska heller inte laddas ombord på flygplan.

Nyheten fick Samsungs aktie att backa kraftigt på börsen i Seoul.

Tisdagens besked kommer lite mer en än månad efter det att Samsung återkallade 2,5 miljoner exemplar av den nya flaggskeppsmobilen globalt på grund av att flera av dem börjat brinna, och är det första formella erkännandet av misstankar om säkerhetsbrister i även ersättningsmobilerna . På måndagen medgav elektronikjätten att volymerna i produktionen "justerats".

"Vi håller på att justera produktionsvolymerna för att förbättra kvalitetskontrollen och möjliggöra grundliga undersökningar", uppgav bolaget då.

Ingen Sverigeförsäljning

Förra veckan fick ett flygplan evakueras sedan en Galaxy Note 7 börjat ryka i planet. Familjen som ägde mobilen uppgav att telefonen var en ersättningstelefon som Samsung har sagt använder säkra batterier.

I Sverige hann försäljningen av Galaxy Note 7 inte påbörjas innan företaget återkallade de 2,5 miljoner exemplaren som redan sålts.

Det finns ingen omedelbar kommentar från Samsung om företaget kommer att avbryta Note 7-försäljningen permanent eller om det har identifierat vad som orsakat bristerna även i ersättningsmobilerna. Bolaget erbjuder nu kunder att få byta Note 7 mot andra produkter eller att helt återlämna dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters