Salladsbristen består - rotsaker i ropet

Grönsaksbristen på butikshyllorna befaras fortsätta ända till april på grund av nya odlingsproblem i Spanien.

Vi dammsuger klotet efter grönsaker, säger Claes Salomonsson, pressansvarig på Axfood.

18 februari 2017 12:58

Det dåliga vädret i december och januari har inte bara förorsakat en dålig skörd utan också försenat odlingen i tunnelväxthus i Spanien. Det innebär att den ovanligt låga grönsaksproduktionen i länderna kring Medelhavet kan hålla i sig ända in till månadsskiftet mars och april, säger spanska bönder för nyhetsbyrån Reuters.

Vi ser en fortsatt brist på bladgrönt och flera sorters sallader, särskilt från det ekologiska sortimentet. Problemet kan förmodligen uppstå igen i mars, när det som aldrig planterades i januari inte kommer att skördas, säger Jonas Andersson, central chef för frukt och grönt på Ica.

"Osäkert läge"

Det är fortfarande ett väldigt osäkert läge. Tidigare i veckan såg vi en klar ljusning i tillgången på grönsaker. Men det här är känsligt från dag till dag. Så nyheter om sämre väder kan ju få allt att slå tillbaka på nolltid, säger Claes Salomonsson på Axfood.

För att råda bot på grönsaksbristen har flera butikskedjor försökt köpa in salladssorter från exempelvis Marocko i stället för Spanien och Italien.

Vi försökte till och med flyga in en testpall isbergsallad från USA. Men kvaliteten höll inte och dessutom fungerar det inte utifrån vår hållbarhetssynpunkt, säger Salomonsson på Axfood.

Köper mer svenskt

En upplyftande nyhet i krisen är att konsumenter i stället köper mer svenskproducerat.

Produktionsbristen i Medelhavet betyder inte att folk har slutat handla grönsaker. Jag kan snarare tycka att det är glädjande att vi ser en ökad efterfrågan på rotfrukter, säger Jonas Andersson på Ica.

Liknande konsumtionsmönster ser även Coop och Axfood, enligt presskontakterna Charlotta Åsell respektive Claes Salomonsson.

Sedan tillgången på bladgrönt begränsades har priserna ökat och det har fått folk att vända sig till rotfrukter, säger Åsell.
Det här ger konsumenterna en chans att testa vitkål, spetskål, morötter och andra svenska produkter man kan göra sallad av, säger Salomonsson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT