Saab kan få miljardorder

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en kraftigt ökad vinst för första kvartalet och en fördubblad orderingång.

Nu kan ytterligare en miljardaffär vara ingång.

Bulgarien ska inleda samtal med Sverige om att köpa åtta stycken JAS Gripen-plan, skriver Reuters.

26 april 2017 13:45

Uppgifterna kom efter att Saab hållit sin analytikerträff i Stockholm men har cirkulerat de senaste dagarna, bland annat i bulgariska medier.

TT frågade vd:n Håkan Buskhe i samband med förmiddagens pressträff om intresset från Bulgarien.

Bulgarien vill jag inte kommentera mer än att det pågår en process. Man kan läsa i tidningarna men jag utgår i mina kommentarer från de relationer vi har med myndigheterna och det har inte konfirmerats till oss, sade Håkan Buskhe då.

Kort därefter rapportade Reuters att Bulgarien inlett diskussioner med Saab och citerar Stefan Yanev, tillförordnad biträdande premiärminister.

Bulgarien ska ha valt JAS Gripen i konkurrens med begagnade F16-plan från Portugal, alternativt Eurofighter Typhoon-plan från Italien, även de begagnade.

Affären beräknas vara värd drygt sju miljarder svenska kronor. En speciell kommission ska nu inrättas enligt Stefan Yanev och diskussionerna föras med Bulgariens nya regering som tillträder nästa vecka.

För Saab och vd:n Håkan Buskhe har inledningen på året 2017 redan mycket positiv. Företaget redovisar en vinst före skatt på 475 miljoner, betydligt mer (296 miljoner) än motsvarande period 2016. Dessutom fördubblades orderingången och omsättningen steg till över sju miljarder kronor.

Hot mot flera

Terrorhot och ett allt mer spänt läge i flera delar av världen påverkar naturligtvis även Saab. Buskhe noterar att situationen blivit allt mer spänd i Asien med Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram och Nordkoreas hot, främst mot USA.

Men man får inte glömma bort att det är ett hot även mot oss. När medier tar upp att Nordkoreas robotar kan nå USA ska man komma ihåg att det är ännu närmare till Europa. De här missilerna når ännu lättare vår del av världen, säger Buskhe.

Stärker närvaron

Saab har förstärkt sin närvaro i området och då bland annat i Japan och Sydkorea.

Vi tittar naturligtvis vilka affärer vi kan göra. Jag ser inte ett behov av att öppna upp i fler länder i området, därmed inte sagt att vi inte kan göra affärer med länder som vi inte är representerade i.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!