Rysare i folkomröstning i Turkiet

När nästan alla röster är räknade i folkomröstningen om stärkt presidentmakt i Turkiet leder ja-sidan knappt och nej-sidan kryper närmare.

Och resultatet kan hänga på en enda röst. Grundlagen ändras så att president Erdogan får mycket mer makt, om mer än 50 procent av väljarna har sagt ja.

16 april 2017 20:19

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolias hemsida låg ja-sidan på 51,2 procent när nästan alla röster i Turkiet hade räknats. Nej-sidan har krupit allt närmare ju fler röster som räknats.

Det är också oklart om utlandsrösterna ingår i siffrorna. Nej-sidan leder i huvudstaden Ankara och i storstäderna Istanbul och Izmir. Vice premiärminister Veysi Kaynak säger att utgången i folkomröstningen ännu är oviss.

Premiärminister Binali Yildirim ska göra ett uttalande klockan 20.00 svensk tid, meddelar hans kontor enligt Reuters.

Fördel Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan har ringt Yildrim för att gratulera till resultatet och uttrycka tacksamhet för att folket har visat sin vilja vid valurnorna, uppger källor nära Erdogan för Reuters. Men resultatet i folkomröstningen har ännu inte presenterats officiellt.

Devlet Bahceli, ledare för det nationalistiska oppositionspartiet MHP, säger att det inte råder någon tvekan om att folkomröstningen är en framgång och att alla bör respektera dess utgång, rapporterar Reuters.

Bahceli har förespråkat ja-sidan i folkomröstningen.

Över 55 miljoner medborgare har rätt att rösta, och opinionsundersökningar har förutspått vitt skilda utgångar. Men ja-sidan med Erdogan i spetsen har haft en klar fördel resursmässigt.

Om Gud vill kommer vårt folk i kväll att vandra in i framtiden genom att ha fattat det väntade beslutet, sade Erdogan självsäkert när han, omgiven av sin familj, lade sin röst i en skola i Istanbul.

Valdeltagandet var 86 procent i folkomröstningen enligt tv-stationen Habertürk, rapporterar Reuters.

Risk för envälde

Om grundlagsändringen godkänns utökas presidentens befogenheter kraftigt. Bedömare har beskrivit det som den största politiska förändringen sedan den turkiska republikens grundande 1923. Anhängare till en förändring av grundlagen, skriven av generaler efter militärkuppen 1980, hävdar att det leder till stabilitet medan motståndarna tror att det i praktiken gör presidenten enväldig.

På gatorna i Istanbul var det lugnt när journalisten Yildiz Tar gick för att rösta.

Det påstås att statsanställda går in i röstbås med sina mobiler för att fota sina ja-röster, i syfte att visa upp dem för sina överordnade, sade han till TT över telefon.

App mot valfusk

Det cirkulerar rykten om oegentligheter. Men Fatih Celebi, ekonomistudent vid Koc-universitetet i Istanbul och IT-företagare, väntade sig enligt den tyska nyhetsredaktionen Der Spiegel att valet blir rättvisande.

Kampanjen är en sak. Valen i sig går sedan länge riktigt till, var hans förklaring.

Celebi är engagerad i Oy ve Ötesi, en enskild organisation som på eget initiativ bevakar val i Turkiet sedan 2013. Organisationen har utbildat 150 000 valobservatörer och många har följt folkomröstningen. Organisationen har också utvecklat en app, som väljare kan använda för att rapportera oegentligheter.

"Tillåta bedrägeri"

Ett beslut i sista minuten av landets valnämnd om att valsedlar som saknar officiell stämpel ska få räknas med i valet kritiseras av oppositionspartiet CHP, som hävdar att olagligheter inträffat.

Höga valnämnden har misslyckats genom att tillåta bedrägeri i folkomröstningen, säger Bülent Tezcan, partiets vice ordförande.

CHP kräver också omräkning av uppemot 60 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

Också det prokurdiska oppositionspartiet HDP kräver omräkning av två tredjedelar av rösterna, rapporterar AFP. Det finns indikationer på tre-fyra procentenheters manipulation av resultatet, enligt HDP.

Fatih Celebi betonar att systemet är öppet för insyn - det stöds av alla de fem stora partierna, valövervakare utanför det politiska systemet och observatörer från utlandet.

Robert Hall, valobservatör från Folke Bernadotteakademin som följer omröstningen för den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s räkning, reser under dagen runt till platser i östra Turkiet.

Vi pratar mest med dem som förvaltar rösterna. Mycket handlar om att ta reda på om olika personer som är i lokalerna har rätt att befinna sig där, säger Hall till TT.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT