Närmare 100 000 människor, varav de flesta fredliga demonstranter, deltog i protester mot regeringen den 10 augusti. Kravallpolis satte in vattenkanoner och tårgas mot folkmassan och över 450 personer tvingades uppsöka vård.

En del av demonstranterna kastade flaskor och stenar mot polisen, som dock på videor även kan ses angripa fredliga demonstranter.

Jag såg en misslyckad statskupp, säger Liviu Dragnea i en intervju med tv-kanalen Antena 3, i sitt första uttalande efter protesterna.

Dragnea är i praktiken Rumäniens regeringschef, men får inte vara premiärminister på grund av att han tidigare har dömts för valfusk.

Landets president Klaus Iohannis, som stödjs av den mitten-höger-orienterade oppositionen, har kritiserat polisen för övervåld. Dragnea slår tillbaka med att kritiken uppmuntrar demonstranter till att använda våld – och hotar med att försöka få presidenten avsatt.

Återkommande protester mot korruption har pågått i över ett och ett halvt år i Rumänien. Antikorruptionsorganisationen Transparency International rankar landet som en av de mest korrupta staterna inom EU.