Räd mot terrorcell – 15 döda i självmordsdåd

Tre misstänkta IS-terrorister sprängde sig själva när polis och militär slog till mot ett hus på östkusten i Sri Lanka. 15 personer dog i explosionerna – varav flera kvinnor och barn.

Bombmaterial, sprängdeg och tusentals kulor hittades i räden.

27 april 2019 05:18

Polis och militär i Sri Lanka slog till mot ett misstänkt IS-tillhåll på östkusten under natten till lördag. När styrkorna närmade sig huset i närheten av staden Kalmunai sprängde tre män sig själva till döds och skottlossning utbröt mellan styrkorna, enligt polisen.

Sex barn och tre kvinnor som befann sig i huset dödades i explosionen. Ytterligare tre män sköts till döds utanför huset. Enligt polisen bar även de på självmordsbomber.

Elden besvarades och styrkorna stormade tillhållet där en stor gömma av sprängmedel har förvarats, säger Sumith Atapattu i ett uttalande.

Bombgömma upptäckt

Tillslaget gjordes efter ett tips och har kopplingar till massakrerna på påskdagen, när självmordsbombare attackerade kyrkor och hotell på Sri Lanka.

Enligt militärens talesperson Sumith Atapattu var personerna medlemmar i extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ) som misstänks vara en av terrorrörelserna bakom sprängdåden under påskhelgen.

President Maithripala Sirisena meddelade på lördagen att NTJ och extremiströrelsen Jammiyathul Millathu Ibrahim förbjuds att verka i landet.

I ett annat hus i samma område, som också uppges vara ett av terroristernas gömställen, hittades tusentals kulor, sprängdeg och material för att tillverka bomber.

Striderna ska ha pågått i mer än en timme och sammanlagt 15 personer dödades i räden. Ingen militär eller polis ska ha skadats. Sex av de döda var barn, uppger en talesperson för militären.

Ett barn som hamnade i skottlinjen skadades och fördes till sjukhus. En kvinna skadades också.

IS-flagga hittad

IS har tagit på sig påskhelgens attack som tog 253 liv och skadade runt 500 personer. Det skulle innebära att dådet är det största terrordåd som IS utfört utanför Irak och Syrien. Än finns inga bevis för att IS verkligen låg bakom attacken.

Polisen uppger att man hittat den IS-flagga som användes i en film som terrorrörelsen publicerade efter attacken och där NTJ:s grundare Mohamad Zahran Hashim medverkar.

Mohamad Zahran Hashim sprängde sig själv till döds tillsammans med en annan man på hotellet Shangri-La under påskhelgen. Dna har analyserats som visar att det var han, meddelade president Sirisena i fredags.

Enligt en släkting till Hashim är den skadade flickan och den skadade kvinnan dotter respektive hustru till terrorledaren.

Hashims chaufför har också gripits.

Varnar för bombdåd

Oron för nya attentat i Sri Lanka är stor. Muslimer har flytt sina hem i rädsla för hämndattacker och religiösa ledare har uppmanat troende att inte samlas vid kyrkor eller moskéer.

Ärkebiskop Malcolm Ranjith i staden Colombo uppger att han sett hemliga dokument som läckt från säkerhetstjänsten som varnar för nya attacker mot kyrkor. Ranjith säger att det inte kommer att hållas några katolska mässor någonstans i landet under söndagen.

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda uppgår till 253, varav närmare 40 utlänningar. Cirka 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i turistorten Negombo, norr om Colombo, och ytterligare en i en kyrka i staden Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot den mindre, islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

76 personer har gripits inom ramen för utredningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters-AFP