Protester i Hongkong möttes av massgripanden

Tusentals människor trotsade demonstrationsförbudet i Hongkong och deltog i en protestmarsch på lördagen. Efter att våldsamheter brutit ut svarade polisen med tårgas, vattenkanoner och massgripanden.

2 november 2019 09:52

Svartklädda demonstranter, varav en del trotsade maskeringsförbudet, vällde in i det populära handelsdistriktet Causeway Bay på lördagen. Vägar blockerades, barrikader byggdes och butiker vandaliserades. När polisen försökte skingra demonstranterna bröt våldsamheter ut. Stenar och även bensinbomber kastades mot polisen som svarade med tårgas och vattenkanoner. Flera massgripanden gjordes och AFP:s reporter kunde se hur omkring 100 människor fördes iväg i polisbussar.

Myndigheterna och polisen har ignorerat och hållit tillbaka folkets krav så vi måste fortsätta proteströrelsen för att visa dem att vi fortfarande vill få igenom det som vi begärt, säger den 18-årige demonstranten Gordon Tsoi.

Fem krav

Demonstranterna kräver att de inte ska betraktas som upprorsmakare, att fängslade demonstranter ska släppas, att polisvåldet utreds och att det införs direktval till Hongkongs lagstiftande råd. Ett krav har uppfyllts, nämligen skrotandet av lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Peking uppgav på fredagen att man aldrig kommer att acceptera att principen "ett land, två system" utmanas, eller handlingar som hotar den nationella säkerheten. Den patriotiska undervisningen ska också förstärkas för att öka den nationella medvetenheten.

En av dem som har uppmanat Hongkongborna att ansluta till lördagens demonstrationer är Joshua Wong, en av de mest kända demokratiaktivisterna, som nekats ställa upp i Hongkongs lokalval i november.

Nekades tillstånd

Myndigheterna hade avslagit en ansökan om en protestmarsch på lördagen men godkänt en demonstration på kvällen. Tillståndet drogs dock tillbaka efter att våldsamheter brutit ut i staden.

100 oppositionella kandidater i det stundande lokalvalet meddelade att de – i protest mot polisens beslut – skulle hålla väljarmöten i Victoria Park. Varje kandidat har rätt att anordna sammankomster med upp till 50 deltagare utan att söka tillstånd, och kandidaterna hävdade att de därför tillsammans lagligen kan samla 5 000 människor.

Hongkongpolisen har dock varnat för att detta skulle betraktas som ett försök att runda det avslagna demonstrationstillståndet, enligt South China Morning Post.

I min tolkning är syftet detsamma. Det skulle strida mot lagen, säger polischefen Ng Lok-chun till tidningen.
Bakgrund: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter har gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet m. fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters