Jag uppmanar alla vårdnadshavare och föräldrar att hålla sina barn hemma. Vad de än har gjort så är det nog, säger premiärminister Sheikh Hasina.

Hon motiverar sin maning med den kryptiska farhågan att en "tredje part" kan sabotera protesterna och äventyra säkerheten för studenterna. Samtidigt marscherade grupper av studenter under rop om rättvisa mot platsen för lördagens våldsamma drabbningar med polisen i huvudstaden Dhaka.

Civilklädda attackerar

Artikelbild

| Sheikh Hasina är premiärminister i Bangladesh. Arkivbild.

Precis som på lördagen, då över 100 studenter skadades av polisens gummikulor och tårgas, drabbade ungdomarna samman med polis på söndagen. De attackerades också av civilklädda män, som antas komma från det styrande partiet, beväpnade med bland annat machetes i området Dhanmondi i Dhaka. Minst tolv studenter har vårdats på sjukhus.

Protesterna utbröt sedan två tonåringar dödats när de blev påkörda av en buss i hög fart. Myndigheterna hävdar nu att polisen tagit krafttag mot vårdlösa förare.

Mia Seppo, FN:s koordinator för Bangladesh, är bekymrad över våldsamheterna.

"Vi är djupt oroliga över rapporterna om våld och manar alla till lugn", säger hon enligt ett uttalande.

Stör mobilnätet

Under lördagen attackerades också en bil med USA:s ambassadör Marcia Bernicat av civilklädda män. Enligt ambassaden klarade sig Bernicat undan utan fysiska skador.

Protesterna har spritts även till andra delar än Dhaka och myndigheterna har beordrat störningar av mobilnätet i hela landet för att försöka kväsa dem. Enligt landets största tidning Prothom Alo har 3G- och 4G-näten stängts av under ett dygn. Sociala medier har fyllts av inlägg från invånare som inte kunnat surfa från sina telefoner på mobilnätet.

Chefen för landets telekommunikationsmyndighet bekräftar för AFP att han mottagit "ett beslut" från regeringen, men utan att ge fler detaljer om innehållet. En anonym källa säger däremot att myndigheten "gjort internet långsammare på order från regeringen".