Porrfilmsstjärna fick pengar av Trumps advokat

USA:s president Donald Trumps advokat Michael Cohen säger att han betalade 130 000 dollar – motsvarande drygt en miljon kronor – ur egen ficka till en tidigare porrfilmsstjärna. Men han säger inget om varför betalningen gjordes.

14 februari 2018 06:21

Rubrikerna om Trump och Stephanie Clifford, även känd under namnet Stormy Daniels, började dugga redan i januari. Då rapporterade tidningen The Wall Street Journal att den aktuella betalningen gjordes i oktober 2016, strax före presidentvalet, för att tysta den tidigare porrfilmsstjärnan så att hon inte skulle berätta om ett sexuellt möte med Trump.

Vem visste?

Då, i januari, förnekade Cohen uppgifterna men nu säger advokaten att det var han själv som gjorde transaktionen och att den var laglig. Varken Trumps kampanjorganisation eller Trump själv visste om att pengarna fördes över, enligt ett uttalande från Cohen till tidningen The New York Times.

Cohen ger dock inga detaljer om varför betalningen gjordes.

Ett skäl till att advokaten gör sitt uttalande nu är att övervakningsorganisationen Common Cause anmält Trumpkampanjen till landets valmyndighet (FEC). Detta eftersom man misstänkte att betalningen 2016 skedde via kampanjorganisationen, vilket i sådana fall vore ett brott mot landets kampanjfinansieringslagar.

Otrohetsaffären mellan USA:s president och Stephanie Clifford uppges ha ägt rum under 2006. Då var Trump inte politiskt aktiv, men han var gift med Melania Trump och de hade några månader tidigare fått en son.

Både Trump och Clifford har förnekat relationen. Men i januari i år publicerade tidskriften In Touch en intervju med Clifford från 2011 där hon öppenhjärtigt och i detalj berättar om mötena med den dåvarande fastighetsmagnaten. I samma veva offentliggjorde dock Cohen, som har arbetat för Trump i över ett decennium, ett uttalande i Cliffords namn där hon förnekar affären.

Politiskt problematiskt

I tv-intervjuer de senaste veckorna Clifford slingrat sig ur frågor om huruvida hon och presidenten haft en relation.

Rapporteringen är problematisk för Donald Trump av flera skäl. Dels antyder den att Trump var otrogen mot sin fru kort efter att hon fött barn, något som inte lär landa i god jord hos landets konservativa kristna som utgör en viktig väljarbas för presidenten. Dels är kvinnosynen hos de anställda i Vita huset under granskning, efter uppgifter om att den nu avgångne stabssekreteraren Rob Porter misshandlat sina två tidigare fruar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Magnergård Bjers/TT, Sofia Tanaka/TT