Pompeo skyddar Trump genom Bidenattack

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ger sig in i dispyten kring ett telefonsamtal som president Donald Trump kan ha ringt.

Pompeo pekar finger mot en av presidentkandidaterna, demokraten Joe Biden och kräver svar om hans inblandning.

22 september 2019 17:34

Den pyrande frågan rör misstankar om att Trump har ställt krav på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett telefonsamtal i somras. Enligt medieuppgifter från bland annat The Washington Post ska Trump ha velat se en ukrainsk utredning om presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden. Sonen har suttit i styrelsen i ett ukrainskt energibolag.

Uppgifter gör gällande att Trumps förfrågan kopplades till USA:s militära stöd till Ukraina.

En visselblåsare inom underrättelsetjänsten har överlämnat en rapport om samtal som Trump haft till säkerhetsorganisationernas tillsyningsman Michael Atkinson. Han i sin tur vill skicka vidare frågan till USA:s kongress enligt lag, då innehållet kan vara "missbruk av eller brott mot lagen".

Detta har stoppats av underrättelsetjänsternas tillförordnade chef Joseph Maguire.

Ledande demokrater, bland dem tidigare vicepresidenten Biden, har gått till hårt angrepp mot Vita huset i frågan.

Men den republikanske utrikesministern Pompeo valde på söndagen att indirekt försvara president Trump och samtidigt vädra misstankar om Bidens roll.

Jag anser att om vicepresident Biden inte har agerat korrekt, om han har skyddat sin son och ingripit gentemot Ukrainas ledarskap på ett sätt som var korrupt, då måste vi gå till botten med detta, sade Pompeo i tv-kanalen ABC:s söndagsprogram "This Week".
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP