Polisen tar höjd för hämnd efter dödsskjutning

Efter dödsskjutningen i Göteborg har polisen ännu inte gripit någon misstänkt.

En man i 20-årsåldern som skottskadades vårdas på sjukhus och har förhörts. Polisen tar nu höjd för hämndaktioner inom den kriminella miljön.

30 december 2019 10:16

Skjutningen i Biskopsgården är den andra med dödlig utgång i Göteborg i år och det dröjde inte länge efter den innan polisen inledde en så kallad särskild händelse.

Beslutet innebär att man har mer resurser i form av både utredare och spanare för att föra utredningen framåt.

Vi arbetar med dörrknackning, vilket är ett viktigt arbete men det tar tid. Vi kommer att fortsätta i dag och i morgon, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Kända av polisen

Det var i anslutning till en pizzeria som skottlossningen ägde rum strax före klockan sex på söndagskvällen. Två unga män, båda i 20-årsåldern, hittades allvarligt skottskadade. Den ene avled av sina skador medan den andra fortfarande vårdas på sjukhus. Hans tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

Polisen har under dagen kunnat förhöra honom men hans berättelse har inte lett till några gripanden.

Han uppger sin version runt händelseförloppet. Men där finns inte någon misstänkt, säger Anna Göransson.

Båda männen är kända av polisen, som bland annat undersöker om det finns någon händelse i närtid som kan ge ett motiv till skjutningen. Nu tar man höjd för att hämndaktioner kan ske inom den gängrelaterade brottsligheten.

Det är något som alltid finns med i den här typen av händelser. Men det är inget som vi i nuläget har någon information om, säger Göransson.

Den kriminaltekniska undersökningen var klar vid 11-tiden på måndagen och därefter hävdes avspärrningarna.

"Snabbt ändra sig"

Det är andra gången i år som någon skjuts till döds i Göteborg, där polisen den senaste tiden fått uppmärksamhet för sitt arbete mot det dödliga våldet med skjutvapen.

Vi har haft ett effektivt polisarbete, har en god personkännedom och har lyckats lagföra många personer som numera sitter bakom lås och bom. Det är en del av förklaringen, tror Ulla Brehm, som samtidigt tycker det är svårt att jämföra situationen i Göteborg med andra städer.
Förutsättningarna ser ofta olika ut. Men vi har haft ett gott polisarbete när det gäller de grova kriminella, samtidigt som vi är medvetna om att det snabbt kan ändra sig.
Fakta: Skjutningar i Sverige

Hittills i år, med den senaste händelsen i Biskopsgården inräknad, har 41 skjutningar ägt rum i Göteborg. 13 personer har skadats och 2 dödats.

I Stockholm har 15 personer dödats i över 80 skjutningar medan det i region Syd hade dödats 10 personer i sammanlagt 65 skjutningar till och med mitten av december.

I polisregion Nord har det i år skjutits vid 28 tillfällen och 2 personer har fått sätta livet till.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julius Bengtsson/TT, Niklas Svahn/TT