Polisen: Bomb var placerad på stulen moped

Det var en moped som exploderade i en polisbyggnad i Linköping i natt, bekräftar polisen.

Man kunde inte visuellt se att det fanns ett föremål på den, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott.

Att en moped med sprängmedel förvarats hos polisen väcker frågor om att det kan finnas andra farliga föremål i lokalerna.

20 augusti 2019 00:23

Explosionen i en av polisens lokaler i Linköping i natt både hördes och kändes en bra bit från platsen. I samband med detonationen förstördes även en del av polisens byggnader i Garnisonsområdet.

Förrådet innehöll beslagtagna föremål. Jag kan inte gå in på detalj vad som fanns där, säger kommenderingschef Christian Winkler vid en presskonferens.

Bombskyddet gjorde bedömningen att det misstänkt farliga föremålet, mopeden, inte gick att flytta på, uppger polisen på pressträffen. De blev därför tvungna att göra den så kallade kontrollerade detonationen där mopeden stod.

Vi kan inte konstatera i det här läget vad det är för ämne som har detonerat, men vi kan konstatera att någonting har detonerat och då väljer vi att kalla det för sprängmedel eller sprängämne. Sen får den tekniska undersökningen visa vad det är, säger Christian Winkler.

Ser över rutiner

Mopeden stals den 26 maj och polisen utreder vad som har hänt med mopeden mellan det datumet och fram till att den detonerade. Polisen vill inte gå ut med hur länge mopeden med sprängmedel förvarats hos polisen.

Det här gör att vi måste titta på rutiner. Hur har det här kunnat ske?, säger Daniel Axelsson vid grova brott, på en fråga om det kan finnas andra farliga föremål i deras lokaler.

Polisen kommer att utreda om det finns några kopplingar mellan nattens explosion och explosionen på Ådalagatan tidigare i juni.

När det är sprängmedel som anträffas i Linköping när det tidigare skett en explosion är det klart att vi är angelägna att se om det finns något samband, säger Daniel Axelsson, vid grova brott.

3 000 påverkades

Det finns inte några uppgifter om personskador i samband med detonationen. Endast poliser befann sig i närheten av föremålet vid explosionen.

Evakueringen av området, som påbörjades vid måndag eftermiddag, tog tid eftersom det finns ett äldreboende med gamla och sjuka i området. Omkring 170 personer hade lämnade sina bostäder vid midnatt och totalt påverkades omkring 3 000 personer av avspärrningarna. De evakuerade kunde återvända vid tvåtiden på natten.

Enligt en första inventering har det inte blivit några skador på närliggande bostadshus. Själva detonationsplatsen är fortsatt avspärrad och en teknisk utredning genomförs.

En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats men det finns ingen misstänkt för brottet.

Fakta: Explosionen på Ådalagatan

Den 7 juni i år inträffade en kraftig explosion på Ådalagatan i centrala Linköping. Explosionen orsakade stora skador på flera bostadshus. Bland annat krossades fönsterrutor och flera balkonger förstördes.

Ett 20-tal personer skadades lindrigt i samband med explosionen, som skedde utomhus.

Ett par månader efter explosionen efterlyste polisen information kring en lådcykel som man antog hade en viktig funktion i samband med dådet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Gyllestad/TT, Beri Zangana/TT