De bomber som exploderade på tre hotell och vid tre kyrkor i Sri Lanka under påskhelgen var tillverkade av lokala extremister med god kunskap om hur Islamiska staten (IS) tillverkar bomber – och som troligen fått hjälp från utlandet för att montera ihop dem, enligt uppgifter från polis.

De måste ha träffats ansikte mot ansikte för att lära sig den här tekniken. Det här är inget man kan lära sig genom att titta på ett Youtube-klipp, säger en av polisens utredare.

Kemikalier och gödningsmedel

Bomberna innehöll bland annat sprängmedlet TATP (triacetontriperoxid), ett förhållandevis lättillverkat sprängmedel som använts tidigare av terrorrörelsen IS.

Det var lätt för gruppen (i Sri Lanka) att få tag i kemikalier och gödningsmedel, råvaror som krävs för att kunna göra TATP, säger utredaren.

Samma sprängmedel användes bland annat i attackerna mot kyrkor i Indonesien för ett år sedan, i dåden i franska Paris 2015 samt i självmordsattacken mot Manchester Arena i Storbritannien 2017.

Den lokala extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ) har pekats ut som ansvarig för dåden i Sri Lanka. Samtidigt har IS tagit på sig attackerna, men såväl internationella som lankesiska utredare är osäkra på om, och i så fall hur mycket, terrorrörelsen hade med dåden att göra.

Hundratals döda

258 människor dog och 500 skadades i sprängattackerna den 21 april.

Fem dagar efter dåden gjordes en räd mot NTJ då 15 människor dödades, bland dem tre änkor till självmordbombare och sex av deras barn. Hos de utpekade extremisterna hittades stora mängder kemikalier och gödningsmedel som troligen skulle kunna ha använts till flera bomber, enligt myndigheterna.

Sammanlagt 89 personer har gripits i polisräder sedan attentaten.