Penningtvättsutredning kring Danske Bank växer

Brottsutredningen om misstänkt penningtvätt genom Danske Banks estniska filial har utökats.

Utredningen består nu av tio rättsfall som omfattar transaktioner på totalt två miljarder dollar.

16 januari 2020 10:35

Härvan kring Danske Banks filial i Estland är en av världens största penningtvättskandaler.

Vi utreder fler än tio rättsfall som totalt omfattar upp till två miljarder dollar, säger en talesperson för den estniska åklagarmyndigheten.

Det motsvarar cirka 19 miljarder kronor.

Tidigare handlade det om två rättsfall och ett totalt transaktionsvärde på 300 miljoner dollar.

"Samarbetar"

"Självklart fortsätter vi att samarbeta med myndigheterna och dela med oss av det vi vet till utredningarna", säger Danske Bank i ett uttalande.

I en egen utredning som offentliggjordes 2018 pekade Danske Bank ut misstänkta penningtvättstransaktioner till ett värde av 200 miljarder euro, under åren 2007–2015, genom den estniska filialen.

Danske Bank utreds också av myndigheter i bland annat USA, Danmark, Frankrike och Storbritannien och riskerar kraftiga böter.

Under 2018 greps 10 tidigare anställda på Danske Bank i Estland för misstankar om att de underlättat penningtvätten.

Den estniska finansinspektionen beslutade i februari i fjol att stänga Danske Banks verksamhet i landet.

Börskursen pressad

Nyheten om den utökade brottsutredningen hade endast marginell effekt på börskursen. I ett bredare sammanhang spädde det inte på oron nämnvärt, enligt Thomas Eskildsen, analytiker på Handelsbanken.

Danske Bank har tappat nära hälften av sitt börsvärde sedan skandalen rullades upp. Enligt Eskildsen rör den största oron potentiella böter från amerikanska myndigheter som är kända för att döma ut skyhöga belopp.

Rättat: I en tidigare version var den utökade utredningen felaktigt beskriven.

Fakta: Omfattande penningtvätt i Danske Bank

Tusentals kunder kan ha använt Danske Banks estniska filial till penningtvätt åren 2007-2015. Totalt rör det sig om transaktioner för 200 miljarder euro, enligt en rapport av oberoende experter, beställd av Danske Bank, som presenterades i september 2018.

De misstänkta transaktionerna kopplas bland annat till kriminella nätverk i Ryssland och personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten samt kunder i Azerbajdzjan och Ukraina.

Det finns uppgifter om att pengar från nordkoreanska vapenaffärer ska ha tvättats med hjälp av Danske Banks estniska filial.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters