Det har varit regnigt i Östergötland den senaste veckan och när stora mängder nederbörd samlats till stora pölar kan olyckan snart vara framme. Om du då kör en bil kan det råka vara ditt fordon som sköljer av en fotgängare. Enligt lagen är du då ersättningsskyldig till den som har fått vattnet över sig.

– Det är inte något brott men fotgängaren kan komma att få ersättning av föraren via bilistens trafikförsäkring, säger polisen Björn Goding.

Är det brottsligt om föraren bara kör vidare efter vattenolyckan?

– Man ska alltid stanna om något sådant händer men det är inte någon trafikolycka i den meningen, så det kan inte bli smitning i alla fall.

Även om en fotgängare ser vem som orsakat den ovälkomna vattenduschen kan det vara svårt att få rätt i sak.

– Det blir ett rent civilrättsligt mål och om någon inte vill betala så får man stämma den personen. Skulle personen fortfarande inte gå med på summan så kan man driva det till domstol, om man vill ha ersättning för en Armanikostym som kostar 10 000 kronor eller så, Björn Goding.

Det kan, trots att det är klarlagt vem som kört bilen, fortfarande vara svårt att fälla föraren för inte ha tagit tillräckligt med hänsyn till omständigheterna.

– Man ska kunna styrka vem som körde och antagligen kommer man aldrig kunna styrka att fotgängen inte själv stått vid ett vattenhål för att få tag på pengar.

Hur ofta anmäls en sådan här händelse till polisen?

– Jag har jobbat som polis i 38 år och har aldrig varit med om det.