– En tillfällig direktör ska förvalta verksamheten, inte utveckla den, säger regionens HR-direktör.

­Den förre regiondirektör Mats Uddin, som hastigt avgick i början av månaden, var landets fjärde bäst betalda landstingsdirektör, enligt tidningen Dagens medicin. Han fick 149 350 kronor medan Ditte Pehrsson-Lindell, får 138 000 kronor.

– De har olika ansvar. Pehrsson-Lindell ska förvalta och se till så att verksamheten flyter på, fram tills dess att en permanent direktör utses,säger Zilla Jonsson, HR-direktör vid Region Östergötland.

Artikelbild

Naturligt att få lägre lön

Enligt regionens reglemente och andra handlingar ska en tillförordnad regiondirektör utföra samma arbetsuppgifter som en permanent direktör. Det finns inget i arbetsbefattningsbeskrivningen som skiljer dem åt när det gäller vilket ansvar de ska ha.

Har Ditte Pehrsson-Lindell fått en lägre lön för att hon är kvinna?

– Nej, så är det inte. Hon fick ett lönetillägg på 35 000 kronor när hon tillträdde som TF, det är samma tillägg som Uddin en gång fick när han gick in som tillförordnad vid ett tidigare tillfälle, säger Zilla Jonsson.

Ditte Pehrsson-Lindell säger själv bestämt nej till att hon har fått en lägre lön för att hon är kvinna.

– Det är naturligt att en tillförordnad, som kliver in med kort varsel, inte har samma lön som en ordinarie direktör. Jag har ju fått ett lönetillägg. Det räcker. Regionens utveckling är viktigare än min lön, säger hon.

"Förlorat drivande ledare"

Ditte Pehrsson-Lindells förordnande sträcker sig fram till årsskiftet.

– Det innebär inte att regionens utvecklingarbete avstannar, säger HR-direktören.

– Visst har vi förlorat en drivande ledare, men utvecklingsarbetet fortsätter och leds istället av hela regionledningen och andra chefer, säger hon.

Ditte Pehrsson-Lindell säger att hon inte kommer att dra upp några nya utvecklingsspår under den tid hon har sitt förordnande.

–Vi kommer inte att vända upp och ner på saker och ting utan följa det som stakats ut, säger hon.

Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) säger även han att utvecklingsarbetet inte kommer att stanna upp.

– Men det finns risk att vi tappar i tempo när det gäller arbetet med utvecklingsfrågor som hör framtiden till. Vi måste ju prioritera våra löpande åtaganden så att inget går ut över patienterna, säger han.

"Vi ser det inte så"

Regiondirektören Mats Uddin lämnade sitt arbete med omedelbar verkan den 11 april i år. Personliga skäl ska ligga till grund för hans avgång. Mats Uddin får ett avgångsvederlag på åtta månadslöner. Det innebär att regionen betalar ut "dubbla löner" till regiondirektörerna under åtta månader.

– Vi ser det inte så. Ditte Pehrsson-Lindells lönetillägg på 35 000 kronor är den enda merkostnaden som regionen får betala, säger Zilla Jonsson.

Enligt Mats Johansson (S) kommer det att uppstå fler kostnader i samband med rekryteringen av en ny regiondirektör.

Innan Ditte Pehrsson-Lindell gick in som tillförordnad regiondirektör var hon vårddirektör för universitetssjukhuset i Linköping. Men någon tillförordnad vårdchef för US har regionen inte utsett.