Örnars dyra mobilvanor hot mot forskning

26 oktober 2019 06:15

Örnar bryr sig inte om olika länders mobilkostnader. Det har en grupp ryska forskare blivit varse sedan de rovfåglar de följer via sms har valt att flyga till länder där mobiltaxorna når oanade höjder. Nu har forskarna tvingats tigga pengar för att betala mobilräkningarna.

Det handlar om den hotade stäppörnen som häckar i södra Ryssland och Kazakstan för att senare tillbringa vintern i Afrika och Asien. Ett antal örnar har försetts med spårningsutrustning som skickar sms med deras positioner. Men det gick inte riktigt som forskarna hade tänkt sig.

"Först höll sig odjuren utom täckning i Kazakstan hela sommaren och nu när de nått superdyra Iran och Pakistan så spyr de ut hundratals sms med sina positioner", skrev forskaren Igor Karjakin i en vädjan om bidrag.

Medan ett sms inom Ryssland kostar mellan 30 öre och 2:25 kronor så blir kostnaden från Iran cirka 7:40 per meddelande.

Som tur är har fågelvänner snabbt insett allvaret och skickat tillräckligt med pengar för att hålla simkorten i gång året ut. Med fortsatt insamling hoppas forskarna att pengarna ska räcka tills örnarna återvänder till Ryssland nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP