Oppositionsseger ger börsrally i Istanbul

Marknaden jublar över oppositionens valseger i helgens borgmästaromval i Istanbul. Den turkiska liran stiger i värde och på börsen drar kurserna i väg uppåt.

24 juni 2019 11:44

Börsen i Istanbul lyfter med drygt två procent, med banksektorn som draglok. Samtidigt sjunker de höga marknadsräntorna markant, medan liran stärks till en kurs på 5:72 lira per dollar. Det kan jämföras med 5:81 lira per dollar i fredags.

Den höga turkiska inflationen, som driver upp importpriserna för turkiska företag och hushåll, har pressat centralbanken att föra en stram penningpolitik trots president RecepTayyip Erdogans högljudda protester.

Samtidigt har marknaden oroats av den allt sämre relationen mellan Turkiet och USA, inte minst sedan Natolandet Turkiet köpt ett ryskt luftvärnssystem.

Det har börjat spekuleras över om USA ska införa sanktioner. Bland annat har det talats om att stänga ute Turkiet från stridsflygsprogrammet F-35.

Oppositionspolitikern Ekrem Imamoğlus seger i borgmästarvalet i Istanbul ses dock som ett steg i rätt riktning av många investerare. Det har redan börjat spekuleras i om han kan bli en utmanare på riksnivå för Erdogan.

Vid sidan av valresultatet får den turkiska valutan och börsen draghjälp av positiv statistik, som visar att framtidstron i den turkiska tillverkningsindustrin stärks samtidigt som kapacitetsutnyttjandet ökar.

Fakta: Sänkt kreditbetyg för två veckor sedan

Turkiet fick för knappt två veckor sedan sitt redan låga kreditbetyg sänkt till B1 från Ba3 av ratinginstitutet Moody's. Det nya ännu lägre kreditbetyget, som pressar upp landets låneräntor, avspeglar ett minskat förtroende för landets betalningsförmåga. Betyget har negativa utsikter, vilket innebär att Moody's räknar med att det kan komma att sänkas ytterligare.

Moody's hänvisade bland annat till en svag valutareserv och stor risk för ihållande ekonomisk och finansiell turbulens.

Turkiets statsskuld är förhållandevis låg. Men den turkiska ekonomin – med en BNP på 766 miljarder dollar i fjol – präglas av skyhög skuldsättning i delar av företagssektorn och en inflation på cirka 19 procent. Med ett berg av utländska långa och medellånga skulder på 328 miljarder dollar varnar en del ekonomer för att Turkiet står inför en akut finanskris. Det akuta trycket på den turkiska ekonomin har dock avtagit något i takt med att dollarn har försvagats på senare tid.

Källor: Moody's, Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters