Olagliga villkor på Amazons leverantör i Kina

It-jätten Amazon ska utreda anklagelser om att tonåriga studenter pressats att arbeta övertid och nattskift hos en av företagets leverantörer i Kina.

9 augusti 2019 17:11

Amazon hade lagt ovanligt stora beställningar i augusti. För att klara av leveranserna behovsanställde fabriken i industristaden Hengyang, i provinsen Hunan i södra Kina, närmare 1 600 studenter från olika yrkesskolor.

Att anställa studenter vid arbetstoppar är inte olagligt, men det var däremot villkoren fabriken pressade dem att acceptera. Enligt en rapport från den New York-baserade arbetsrättsorganisationen China Labour Watch tvingades tonåriga studenter i strid mot kinesisk lagstiftning att arbeta både övertid och nattskift.

De studenter som protesterade utsattes enligt rapporten för verbala och fysiska attacker från sina lärare. Bland annat ska en lärare ha slitit en student i örat då denne försökte stämpla ut. Enligt rapporten får skolorna ersättning per elev och lärarna tycks ha fungerat som fabriksledningens förlängda arm för att hålla studenterna i schack.

14 självmord

Fabriken, som ägs av taiwanesiska Foxconn, tillverkar bland annat den smarta högtalaren Echo Dot och läsplattan Kindle.

Amazon lovar nu att utreda anklagelserna.

"Vi undersöker skyndsamt dessa påståenden och diskuterar frågan med Foxconn på högsta nivå", skriver en talesperson i ett mejl.

Elektronikjätten Foxconn, med över en miljon anställda, har flera gånger varit i blåsväder för dåliga arbetsförhållanden. 2010 ledde en serie självmord på företagets fabrik i kinesiska Shenzhen till globala fördömanden. Totalt tog 14 anställda sina liv, de flesta genom att hoppa från fabrikens tak.

Erkänner fel

I ett uttalande erkänner företaget att de behovsanställda studenterna utsatts för felaktig behandling.

"En nyligen genomförd granskning av vår verksamhet i Hengyang visade att vi inte efterlevde alla relevanta lagar och regler."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters