Ohly om avhoppen: Tycker det är synd

Lars Ohly beklagar att tre personer lämnar styrelsen i Funktionsrätt Sverige i protest mot att han sitter kvar som ordförande efter Metoo-anklagelserna.

Men han tänker sitta kvar.

Skulle jag hoppa av nu skulle organisationen vara fullständigt ledarlös fram till extrakongressen, säger Ohly till TT.

13 december 2017 15:59

I samband med Metoo-kampanjen gick Lars Ohly själv ut och berättade att han blivit anklagad för sexuella trakasserier och polisanmälts.

De senaste dagarna har tre personer hoppat av Funktionsrätt Sveriges styrelse i protest mot att ordföranden Ohly inte lämnar sin post självmant.

Jag tycker att det är synd. Vi övriga kommer att kunna ta ansvar för att leda organisationen fram till och över kongressen, säger Lars Ohly till TT.

"Klart det påverkar"

En av avhopparna, Ines Uusmann, sade till SVT Nyheter att samtliga ledamöter utom ordföranden själv vill att han ska avgå. Hon menar att uppmärksamheten skadar organisationen.

Det är klart att det påverkar eftersom sådana som du ju ringer och frågar om det hela tiden, säger Ohly till TT.
Vi försöker att göra vårt arbete. Jag har just haft möte med den statliga flexjobbsutredningen och diskuterat hur personer med funktionshinder ska komma in på arbetsmarknaden. Vi försöker jobba på, även om det vore larvigt att påstå att det inte påverkar.

Väntar in kongressen

Utöver Ines Uusmann har vice ordförande Pelle Kölhed och Dyslexiförbundets ordförande Bengt-Erik Johansson hoppat av.

Styrelsen har sedan tidigare utlyst en extrakongress den 19 januari för att diskutera "förtroende och förtroendeposter". Lars Ohly manar till lugn:

Jag kommer att ha full respekt för vad än medlemsförbunden kommer fram till. Det viktiga nu är att vi litar till de demokratiska strukturer vi har i vår organisation och låtar dem fatta besluten.
Fakta: Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som samlar 41 av landets funktionsrättsförbund.

Hette tidigare Handikappförbunden.

Arbetar för att förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättning.

Har som värdegrund att uppnå ett samhälle för alla med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar — Funktionsrättskonventionen.

Den tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohly valdes till ordförande i Funktionsrätt Sverige i maj.

Källa: Funktionsrätt Sverige

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Mederyd Hårdh/TT