Boris Johnson kopplar greppet om makten

Boris Johnson är van att få sin vilja igenom.

Ingenting kan stoppa honom nu. Jordskredsseger i det brittiska valet, oppositionen i stort sett förintad och brexit avklarat till 31 januari.

Premiärminister Johnson njuter av makten i 10 Downing street.

13 december 2019 00:53
Låt brexit börja, säger Johnson, som vanligt rufsig i håret och med den prickiga slipsen hårt knuten.

Sedan anslår han en landsfaders ton i ett tal utanför premiärministerns officiella hem 10 Downing Street i centrala London:

Låt nu läkandet börja. Jag säger, tack för förtroendet för mig. Vi ska verka dygnet runt för att uppfylla detta förtroende och överlämna det ni vill ha genom ett parlament som arbetar för er.

Johnson, med det fullständiga namnet Alexander Boris de Pfeffel Johnson, kan kosta på sig att vara ödmjuk – och bestämd.

Sista rösterna räknade

Konservativa partiet Tories mejade ned den engelska oppositionen i torsdagens parlamentsval. Partiet får 365 platser av 650 i underhuset, Labour får 203 mandat och Liberaldemokraterna får 11 när samtliga röster räknats, rapporterar Reuters. Konservativa partiet kniper 48 fler än i valet för två år sedan.

Det slutgilltiga resultatet kunde offentliggöras sedan valsedlarna hämtats från stormdrabbade Scillyöarna, den sista oräknade valkretsen.

Oppositionen, i alla fall i England, är för tillfället utplånad. Både Labours ledare Jeremy Corbyn och Liberaldemokraternas ledare Jo Swinson meddelar att de avgår. Corbyn efter årsskiftet och Swinson direkt.

Trängt bort opposition

Boris Johnson, som redan säkrat makten i det egna partiet genom att tränga bort dem som var emot honom, kan nu styra Storbritannien på ett konservativt sätt som landet inte sett sedan Margaret Thatcher var premiärminister.

Talande var resultatet i Workington, längst upp i nordvästra England. Sedan 1918 har distriktet gått till Labour i samtliga val utom ett, 1976. Nu förlorade det socialdemokratiska partiet igen. Och distrikt i nästan hela Storbritannien följde efter – från Redcar i nordöst till Ynys Môn i Wales.

Symboliskt nog förlorade Labour bland annat Tony Blairs gamla valdistrikt Sedgefield, och i Bolsover i Derbyshire förlorade Dennis Skinner det mandat han själv haft sedan 1970. Partiet gjorde sitt sämsta val sedan 1930-talet.

Tories uttalade taktik att "riva den röda muren" lyckades mycket tack vare brexit, där väljarna visade att de inte litar på Labours politik. Den första sprickan i muren kom när Blyth Valley, allra längst upp i nordvästra England, gick till Tories. Distriktet har varit Labour-styrt sedan det infördes 1950.

Brexit har polariserat och splittrat debatten i detta land, det har överskuggat den vanliga politiska debatten, säger Corbyn i ett kort tal.

Skotsk varning

Men det var inte bara Konservativa partiet som jublade under natten. I Skottland gick det skotska nationalistpartiet SNP framåt och tar 48 av de 59 mandaten. Resultatet fick de skotska nationalisterna att åter kräva en folkomröstning om ett självständigt Skottland.

Den fantastiska segern förnyar, förstärker och ger kraft åt det mandat vi fått från det skotska folket, att det ska få välja sin framtid, säger SNP:s partiledare Nicola Sturgeon.

Redan nästa vecka ska partiet lägga fram en plan för en folkomröstning, och partiledare Sturgeon säger att premiärministern måste respektera möjligheten för det skotska folket att välja.

Men Johnson svarade att han inte tänker tillåta en ny folkomröstning, att resultatet i omröstningen 2014 står fast.

Samtalet mellan de två sent på fredagen antyder en växande, framtida konflikt.

Liberaldemokraterna föll

En stor förlorare i valet var Liberaldemokraterna och partiledare Jo Swinson, som till och med förlorade sin valkrets East Dunbartonshire. En besviken Swinson varnade i sitt tal för nationalism och stängda gränser.

Vissa kommer att jubla över den nationalistiska vågen som sveper fram på båda sidor gränsen (mellan England och Skottland). Men låt mig säga här och nu, att för miljoner av människor kommer resultatet föra med sig fruktan och bestörtning, och det i en tid när folk söker efter hopp.
Fakta: Så många mandat har partierna

Valresultatet i 650 valkretsar har redovisats:

Konservativa partiet får 365 mandat i underhuset.

Labour: 203 mandat

SNP: 48 mandat

Liberaldemokraterna: 11 mandat

Gröna partiet 1 mandat

Övriga: 22 mandat

Källa: The Guardian


Fakta: Brittiska val på 2010-talet

Så här har det gått i de tre tidigare brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat – och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Grim Berglund/TT