Från skogarna mellan Boxholm och Hålaveden ut i kulturlandskapet och längs Vätterns strand till Omberg går den sträcka av Östgötaleden som STF (Svenska turistföreningen) tycker är en typisk signaturled – särskilt spektakulär och karaktäristisk för sin landsdel.

"Den erbjuder fantastiska upplevelser för både nya och erfarna vandrare", säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF i ett pressutskick.

Från Kungsleden vid Abisko i norr till Österlen i söder har tolv lagom långa vandringar – två till fem dagsetapper – utsetts till särskilt typiska för svensk natur. På STF menar man att vandringstrenden är på uppgång i takt med den alltmer intensiva debatten om klimatsmarta semesteralternativ.

Artikelbild

| Göstrings urskog väster om Boxholm, ett av få exempel på ursprunglig skog i länet.

Signaturled Omberg är 87 kilometer lång och passerar en rad naturreservat, bland annat Göstrings urskog, Ekebergs lövskog, Stora Lund, Ombergs bokskog och Storpissan. STF föreslår att man delar upp sträckan i fyra dagsetapper med övernattning i Trehörna, Ödeshög och Stocklycke. Då blir etapperna mellan 13 och 27 km långa.

Lars Frölich, mångårig naturguide, tycker att det är ett bra initiativ av STF.

– Väldigt positivt att de lyfter fram några sträckor. Omberg är en pärla på alla vis, säger han.

Han menar att just den här sträckan har så många olika naturtyper. Högst håller han sträckan längs Vättern mellan Kråkeryd i söder och Stora Lund och naturligtvis hela Omberg.

Artikelbild

| Lars Frölich

Skogsområdet i sydväst har han inte rört sig i lika mycket, även om han har sagt ja till att hålla i en guidning i sommar i Göstrings urskog väster om Boxholm.

Håller du med om att vandringstrenden är på uppgång?

– Jag vet inte. Det finns ett intresse hela tiden. Jag hoppas att det stämmer. Jag tänker på Greta Thunberg som ställer krav på föräldragenerationen att agera. Det är rätt häftigt och all heder åt henne, säger Lars Frölich.

Han har guidat i naturen i över 30 år. Förra året blev han utsedd till ”Östergötlands natur- och miljövårdare 2018” av Naturskyddsföreningen i Östergötland.

Östgötaleden förvaltas av Region Östergötland.