Ödeshög vill få in folkets röster

Ödeshögs kommun vill införa att nytt sätt att lämna in medborgarförslag. Det kallas för e-förslag och meningen är att allmänheten ska kunna rösta på inlämnade idéer.

Med dator och e-legitimation ska man kunna både lämna förslag och supporta andras förslag till kommunen.

Med dator och e-legitimation ska man kunna både lämna förslag och supporta andras förslag till kommunen.

Foto: Konstantin Kolosov

Ödeshögs kommun2019-10-11 12:30

Modellen finns bland annat i Linköpings och Kinda kommuner. Inkomna förslag ligger som en lista på kommunens hemsida och vem som helst kan gå in och rösta –  eller "gilla". Om antalet gillanden överskrider en i förväg bestämd mängd måste en politisk nämnd ta upp frågan till behandling.

På senaste kommunstyrelsesammanträdet i Ödeshög var förslaget uppe. Men det blev inget beslut om att införa e-förslag.

– Vi menar att det fanns frågor som inte var riktigt klara. Hur kan man till exempel säkerställa att det inte går att rösta flera gånger på samma förslag? Hur ska röstningen fungera? Hur mycket skulle de it-lösningar kosta som behöver inhandlas? säger Annicki Oscarsson (KD).

– Det är viktigt att processen blir transparent.

Systemet skulle å andra sidan kunna spara pengar åt kommunen genom att man kan avstå från att starta omfattande utredningar om förslag som väldigt få håller med om.

Hon menar att e-förslag har fördelen att man får en bild av hur många som tycker lika.

– Medborgarinflytande är viktigt. Vi har haft det i formen medborgarförslag i många år och det har varit positivt, säger Annicki Oscarsson.

– Vi har heller inte tänkt att det ska finnas en bestämd gräns där ett medborgarförslag måste tas upp till behandling.

Kommunstyrelsen valde att återremittera frågan för vidare beredning. Fram till ett beslut tas gäller det gamla systemet.

Karta: ICA Supermarket Ödeshög
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!