Den irakiska armén och kurdiska gerillakrigare, peshmerga, fortsatte på tisdagen offensiven för att återta Mosul, som är den terrorstämplade jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) sista starka fäste i Irak.

Med luft- och markunderstöd från en USA-ledd allians rör sig styrkorna framåt i det dammiga slättland som omger staden. Omkring 20 närliggande byar uppges ha säkrats sedan operationen inleddes i måndags.

Högriskoperation

IS har svarat med självmordsbomber, men enligt de avancerande styrkorna går insatsen enligt plan. Med 20-50 kilometer kvar till Mosul beskrivs den som en operation för att stärka positionerna inför en större offensiv.

Det kommer inte att bli någon spektakulär attack på själva Mosul. Den kommer att bli väldigt försiktig. Det är en högriskoperation för alla inblandade, säger den kurdiske politikern Hoshiyar Zebari, Iraks biträdande premiärminister och tidigare bland annat utrikesminister, till nyhetsbyrån Reuters.

På gatorna i Mosul är det tomt.

Överallt är det svart rök av däck som IS satt eld på. De har också stuckit diken med olja i brand för att dölja sina egna rörelser, uppger Abu Saif, som kontaktats i östra Mosul av nyhetsbyrån AFP.

Abu Saif hävdar att många IS-soldater redan tagit sig över till den västra sidan av floden Tigris, där IS väntas bli svårare att bekämpa.

Oron för en humanitär katastrof stiger.

Det är helt klart att IS har börjat använda sig av mänskliga sköldar genom att tvinga familjer att stanna i hus som sannolikt kommer att träffas i flyganfall, säger en man som kallar sig Abu Mahir och bor nära Mosuls universitet till Reuters.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) manar alla sidor att visa medmänsklighet och försöka skona civila. Enligt regionchefen Robert Mardini har organisationen påmint de allierade om vad internationell humanitär lag säger.

ICRC har även försökt att nå IS - genom vilka kanaler är oklart - för att påminna om de "grundläggande lagarna i krig".

Toppmöte i Paris

Ett återtagande av Mosul skulle innebära ett stort nederlag för IS och det "kalifat" extremisterna utropade för två år sedan. Och även om striden är långt ifrån avgjord har diskussionerna kring vad som väntar regionen tagit fart.

På torsdag står Frankrike tillsammans med Irak värd för ett möte mellan utrikesministrar från flera länder för att tala om hur Mosul och andra områden ska stabiliseras när väl IS besegrats.

Vi kan inte vänta. Vad händer med Mosul efter det att staden befriats från Islamiska staten? Vi måste ha en administration som etablerar långvarig stabilitet, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault enligt Reuters.

Förutom samtal om skydd av och hjälp till civila kommer mötet att handla om hanteringen av IS syriska fäste al-Raqqa.