Nya protester mot indisk medborgarlag

Runt om i Indien har tusentals människor på nytt protesterat mot en kontroversiell medborgarlag. Lagen har väckt oro för att landets muslimer ska marginaliseras.

27 december 2019 17:31

Protesterna har vuxit till en av de största utmaningarna för Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi. Sedan lagen antogs i parlamentet den 11 december har minst 25 människor mist livet i oroligheter. Värst drabbat är delstaten Uttar Pradesh, där 20 procent av invånarna är muslimer.

Inför farhågor om nya våldsamheter i samband med fredagsbönen stängdes internet via mobilnätet ner på flera platser i delstaten och stora skaror kravallpoliser beordrades ut på gatorna. Några nya oroligheter rapporterades dock inte under fredagens demonstrationer.

Den nya lagen gör det möjligt för personer ur förföljda minoriteter som flytt från grannländerna att bli indiska medborgare – men inte om de är muslimer.

I Indiens finansiella centrum Bombay (Mumbai) hölls demonstrationer både för och emot lagen, något som understryker splittringen i landet.

Vi bör välkomna förföljda hinduer tillbaka hem utan restriktioner. Men varför behöver muslimer komma hit när Pakistan, Afghanistan och Bangladesh är muslimskdominerade, säger 82-åriga Mahindra Shah, en av runt 5 000 som ville visa sitt stöd för lagen.

En norsk kvinna som under en semesterresa till Kerala i södra Indien deltagit i en demonstration mot den nya lagen har uppmanats att lämna landet så snart som möjligt, rapporterar Reuters. Tidigare i veckan beordrades en tysk utbytesstudent att lämna landet av samma anledning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters