Nya löparshortsen är en robot

Forskare vid Harvard har tagit fram ett par robotshorts som gör att bäraren förbrukar mindre energi vid gång och löpning. Och kanske är det ett genombrott på vägen mot en robotassisterad framtid.

17 augusti 2019 05:10

Liknande produkter finns för till exempel rehabilitering eller tunga lyft inom industrin, men detta är den första produkt som fungerar för olika aktiviteter, skriver Harvards Wyss Institute på sin webbplats. Robotdelen består av ett externt skelett av kablar runt höft och lår samt ett styrsystem vid svanken, där en algoritm känner av bytet mellan gång och löpning.

Det nya här är att du kan ha ett mjukt exoskelett som är bärbart och du kan röra dig fritt. När du går eller springer så ger det dig lite hjälp, säger Max Ortiz Catalan, docent vid institutionen för elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola, till Vetenskapsradion.

Han säger till radion att shortsen främst skulle kunna användas till träning för till exempel långdistanslöpare eftersom det ger ett lättare stöd som gör att kroppen kan kännas runt sju kilo lättare.

Men robotshortsen är inte ändstationen för denna typ av forskning. Professor Donald Ingber, grundare av Wyss-institutet, beskriver det som ett genombrott på vägen mot en framtid där robotar kan förbättra livet för de redan friska och även hjälpa skadade i deras rehabilitering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT